Zelenski, apel la Irlanda: Să facă presiuni asupra UE pentru impunerea unor ”sancţiuni mai drastice” Rusiei

Preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski a făcut apel, miercuri, la Parlamentul Irlandei să dea dovadă de ”mai mult leadership” şi facă presiuni asupra Uniunii Europene pentru a aplica ”sancţiuni mai drastice” Rusiei, relatează CNN. Potrivit preşedintelui ucrainean, cel puţin 167 de copii au fost ucişi de la începutul invaziei ruse şi încă nu deţine toate informaţiile referitoare la Mariupol şi alte zone unde luptele continuă. De asemenea, Zelenski susţine că Rusia foloseşte foametea ca pe ”o armă” împotriva ucrainenilor, informează BBC, potrivit News.ro.

Liderul ucrainean a spus că nu poate ”tolera nicio indecizie” după ”tot ce au făcut trupele ruse” în Ucraina.

”Va trebui, totuşi, să convingem chiar şi unele dintre companiile europene să abandoneze piaţa rusă. Mai trebuie să convingem politicienii străini că trebuie să tăiem orice legături ale băncilor ruse cu sistemul financiar global. Încă trebuie să convingem Europa că petrolul rus nu poate alimenta maşina militară rusă cu noi surse de finanţare”, a spus el.

Zelenski a cerut Irlandei să dea dovadă de ”mai mult leadership” şi ”să convingă partenerii UE să introducă sancţiuni şi mai drastice împotriva Rusiei, care să asigure că maşina de război rusă se va opri”.

”Adevărul este că în cele 42 de zile ale războiului rusesc, cel puţin 167 de copii au fost ucişi în Ucraina. Nu ştim încă toate atrocităţile din Mariupol şi victimele din alte zone ale Ucrainei unde lupta încă continuă”, a precizat el.

Potrivit preşedintelui ucrainean, 927 de instituţii de învăţământ, 258 de spitale şi 78 de ambulanţe au fost vizate de forţele ruse.

Ucraina este unul dintre cei mai mari producători mondiali în industria agroalimentară, iar Zelensky a spus că acţiunile Rusiei vor duce la o penurie de alimente şi la creşterea costurilor pentru milioane de oameni înfometaţi de pe tot globul, potrivit BBC.

Şeful statului ucrainean a mai subliniat că Rusia a folosit foametea ca pe o armă împotriva ucrainenilor.

”Pentru ei, foametea este o armă împotriva noastră, a oamenilor obişnuiţi, ca instrument de dominare”, a argumentat Zelenski.

Rachete ruseşti ”distrug lucruri care susţin mijloacele de existenţă”, a mai menţionat el.

Forţele ruse au blocat toate porturile şi navele maritime ale Ucrainei cu alimente pentru export, conform preşedintelui ucrainean.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here