Zelenski, către Musk după propunerea controversată de pace cu Rusia: „Vino în Ucraina”

Sursa: Twitter

Preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski a criticat o propunere a unui plan de pace a miliardarului american Elon Musk vizând să pună capăt Războiului rus în Ucraina şi l-a invitat în Ucraina devastată de acest război, după ce acesta a provocat o controversă pe Twitter, în octombrie, prin această propunere de pace între Kiev şi Moscova, relatează AFP, citată de News.ro.

Miliardarul american a sugerat ca Crimeea să rămână Rusiei, să se organizeze noi referendumuri – supervizate de ONU – în regiunile ”anexate” de Rusia şi ca Ucraina să aibă un statut neutru.

Zelenski a luat în derâdere – la un eveniment organizat de cotidianul american The New York Times (NYT) – propunerea miliardarului nonconformist.

El l-a invitat în Ucraina.

”Cred că fie cineva are o influenţă asupra lui, fie el trage concluzii singur”, a declarat Zelenski într-o videoconferinţă cu ocazia DealBook NYT, referindu-se la Musk.

”Dacă vrei să înţelegi ce a făcut Rusia aici, vino în Ucraina şi ai să vezi singur”, i-a transmis şeful statului ucrainean.

”Iar apoi ai să-mi spui cum să se pună capăt războiului, cine l-a declanşat şi când se va putea termina”, a subliniat el.

Fondatorul Tesla şi SpaceX a lansat un sondaj, în octombrie, prin care i-a lăsat pe cei 100 de milioane de abonaţi ai săi pe Twitter să voteze asupra planului respectiv de pace.

Zelenski i-a răspuns, prin propiul sondaj pe Twitter, prin care întreba ”Pe care @elonmusk îl placeţi mai mult?” – pe ”cel care care susţine Ucraina” sau pe ”cel care susţine Rusia”?

Preşedintele rus Vladimir Putin a trimis trupe în Ucraina, la 24 februarie, sub pretextul că scopul acestei ofensive este ”denazificarea” acestei foste republici sovietice prooccidentale.

Liderul de la Kremlin a cerut Ucrainei să înceteze ostilităţile şi să negocieze, după ce a ordinat o mobilizare parţială, în septembrie, cu scopul de a-şi consolida trupele pe front, în urma unor înfrângeri usturătoare.

Zelenski a anunţat că nu va negocia niciodată cu Rusia atât timp cât Putin se va afla la putere.

Îndoctrinarea prin film. Ce vor vedea rușii la cinema: „degradarea Europei”, „colonialismul lumii anglo-saxone” sau „misiunea Rusiei de menținere a păcii”. Lista completă, în 17 puncte

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here