Zelenski: „Sunt recunoscător României şi preşedintelui” Iohannis după furnizarea unui sistem PATRIOT

Sursa: captură video

Preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski îi mulţumeşte joi, pe X, lui Klaus Iohannis şi este „recunoscător” României „pentru luarea deciziei de a furniza un sistem de apărare aeriană (de tip) PATRIOT Ucrainei”.

”Această contribuţie crucială ne va consolida scutul aerian şi ne va ajuta să apărăm poporul şi infrastructurile critice de teroarea aeriană rusească”, a scris liderul de la Kiev, potrivit News.ro.

”Apreciez leadershipul puternic al României şi susţinerea sa de principiu a Ucrainei”, adaugă e.

Consiliului Suprem de Apărare a Ţării a decis, joi, având în vedere deteriorarea semnificativă a situaţiei de securitate în Ucraina, donarea către Ucraina a unui sistem PATRIOT.

”Acest pas consolidează, mai cu seamă, nu doar securitatea Ucrainei, ci în întreaga regiune în Europa”, subliniază Volodimir Zelenski.

Această donare se efectuează ”cu condiţia unei continuări a negocierilor României” cu Statele Unite, în vederea obţinerii unui sistem similar sau echivalent, care să răspundă nevoii de asigurare a protecţiei spaţiului aerian naţional, de modernizare a Armatei României şi de asigurare a interoperabilităţii cu sistemul Alianţei, precizează CSAT.

”Punând capăt terorii ruseşti acum, Ucraina previne o eventuală agresiune împotriva (Republicii) Moldova, ţărilor baltice şi tuturor vecinilor noştri”, scrie Zelenski.

”Este critic ca Ucraina să dispună de instrumentele necesare pentru a înfrânge teroarea rusească acum, pentru ca nimeni să nu mai înfrunte acţiunile agresive ale Rusiei la o scară mai mare în viitor”, subliniază el.

România ia această decizie în contextul în care Kievul se află în dificultate pe teren, din cauza unei lipse de muniţie şi oameni şi în timp ce încearcă să oprească asalturi ruseşti pe linia frontului.

CSAT | România va dona Ucrainei un sistem Patriot / Bucureștiul susține candidatura lui Mark Rutte la șefia NATO

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here