Zelenski: Ucraina a primit din SUA sisteme de apărare antiaeriană NASAMS

Președintele ucrainean Volodimir Zelenski a afirmat duminică, într-un interviu televizat, că Ucraina a primit de la SUA rachete pentru Sistemul național avansat de rachete sol-aer (NASAMS), informează The Guardian.

Vorbind la postul american de televiziune CBS, Zelenski a mulțumit președintelui american Joe Biden și a confirmat că ucrainenii au acum în țară sisteme de apărare antiaeriană NASAMS.

Pentagonul informase în urmă cu zece zile că două sisteme NASAMS urmează să fie livrate Ucrainei.
Cu toate acestea, Zelenski a insistat că e nevoie de mult mai mult pentru a proteja cetățenii ucraineni.
Vreau să îi mulțumesc președintelui Biden pentru o decizie pozitivă care a fost deja aplicată. Și Congresului SUA… am primit NASAMS. E vorba de sistemele de apărare antiaeriană. Dar, credeți-mă, nu este nici pe departe suficient pentru a acoperi infrastructura civilă, școlile, spitalele, universitățile, casele ucrainenilor”, a spus Zelenski  la emisiunea „Face The Nation” de la CBS News
De ce avem nevoie de așa ceva? Avem nevoie de securitate pentru a-i putea atrage pe ucrainenii noștri să se întoarcă acasă. Dacă este sigur, ei vor reveni, se vor stabili, vor lucra aici și vor plăti taxe și apoi nu vom mai avea un deficit de 5 miliarde de dolari în bugetul nostru. Deci va fi un lucru pozitiv pentru toată lumea”, a mai spus președintele Ucrainei.

NASAMS (National/Norwegian Advanced Surface to Air Missile System) este un sistem de rachete dezvoltat de SUA în colaborare cu Norvegia.

Sistemul defensiv poate distruge rachete și bombe lansate de la distanțe extrem de mari.

Radarul NASAMS poate detecta momentul lansării unei rachete de la o distanță de 120 de kilometri.

 

 

Apărarea aeriană este unul dintre punctele vulnerabile ale Ucrainei în războiul declanșat de Rusia.

Contractul pentru NASAMS a fost semnat în urmă cu trei luni, dar alianța occidentală pro-Ucraina a decis că acesta este momentul oportun pentru a fi livrat.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here