BREAKING NEWS | Iohannis a decretat stare de urgență în România: „Pandemia nu poate fi stopată decât prin măsuri excepționale”

Foto: INQUAM/George Călin

Președintele Klaus Iohannis a anunțat, luni, introducerea stării de urgență pe teritoriul României. Măsurile sunt cuprinse în decretul prezidențial emis în acest sens de șeful statului, pe fondul evoluției pandemiei de coronavirus. Decretul trebuie să fie votat de Parlament în termen de cinci zile de la emiterea sa.

Ce conține decretul – AICI

Unele măsuri vor fi luate încă de la instituirea stării de urgență, iar altele vor fi luate gradual, în funcție de evoluția pandemiei de coronavirus și a proceselor asociate.

Declarațiile lui Klaus Iohannis:

 • Începând de astăzi se insituie starea de urgență pe întreg teritoriul României pe o perioadă de 30 de zile.
 • Pandemia nu poate fi stopată decât prin măsuri excepționale.
 • Aceasta este singura cale prin care salvăm viețile celor dragi nouă.
 • Este extrem de important ca oamenii să fie corect informați, de aceea vreau să spun ce înseamnă starea de urgență, potrivit decretului pe care l-am semnat astăzi și în ce măsură ni se schimbă viața.
 • Școlile vor fi închise pentru protejarea copiilor, elevilor, studenților. În preuniversitar și universitar activitatea se suspendă pe perioada stării de urgență.
 • Foarte important este să limităm povara financiară a cetățenilor în perioada aceasta. Dacă va fi nevoie, se pot plafona prețurile la alimente, medicamente, servicii de utilitate publică, precum energie electrică, termică, carburanți, în limita prețului mediu din ultimele trei luni dinaintea declarării stării de urgență.
 • Vreau să fie foarte clar următorul lucru: serviciile medicale pentru tratarea cazurilor de coronavirus se acordă tuturor persoanelor de pe teritoriul României și se suportă din bugetul fondului unui de asigurări de sănătate.
 • Angajatorii și angajații afectați de efectele crizei Covid 19 vor fi sprijiniți.
 • Vreau să transmit un special medicilor și personalului medical din România: Vă mulțumesc tuturor pentru eforturile făcute. Vă asigur că prin acest decret am luat toate măsurile pentru a se putea face cu maximă celeritate toate achizițiile de echipamente medicale pentru protejarea personalului medical.
 • Eu sunt hotărât ca, împreună cu Guvernul Orban să luăm cele mai drastice măsuri. Dragi români, ascultați mesajele oficialilor, păstrați igiena mâinilor, evitați aglomerările, evitați cât se poate de mult orice deplasare.

Context

Șeful statului a precizat încă de sâmbătă că va emite decretul la începutul acestei săptămâni. Autorităţile au precizat că nu toate măsurile prevăzute de lege vor fi luate în mod obligatoriu, menţionând faptul că vor fi avute în vedere doar acele măsuri necesare în combaterea răspândirii noului coronavirus (COVID-19), transmite News.ro.

„Am decis să decretez stare de urgenţă la începutul săptămânii viitoate. Această stare de urgenţă va face posibilă alocarea de noi resurse importante pentru gestionarea crizei. În acest fel, Guvernul va avea posibilitaeta să aloce mai mulţi bani pentru domeniul sănătăţii”, a afirmat preşedintele sâmbătă după-amiază, la ceremonia de depunere a jurământului de către membrii Cabinetului Orban.

La puţin timp după anunţul preşedintelui, Grupul de Comunicare Strategică a precizat:  „Având în vedere enunţarea în spaţiul public/mediul online a posibilelor măsuri care pot fi luate în cadrul stării de urgenţă, fără a se menţiona faptul că NU toate aceste măsuri sunt luate în mod obligatoriu, menţionăm faptul că vor fi avute în vedere DOAR acele măsuri necesare în combaterea răspândirii noului coronavirus (COVID-19). Facem apel la responsabilitate şi în acest caz în modul de prezentare a cadrului legal şi a măsurilor care pot avea legatura cu motivul pentru care a fost anunţată decizia referitoare la starea de urgenţă”, a transmis, sâmbătă seară, Grupul de Comunicare Strategică.

Premierul Ludovic Orban a argumentat necesitatea instituirii stării de urgenţă, prin nevoia unor proceduri de achiziţie rapide, prin negociere directă, care să poată fi derulate pentru cumpărarea de materiale, de echipamente, de substanţe, de echipamente de protecţie care în prezent pot fi obtinute cu dificultate din cauza cererii foarte mari. De asemenea, a apreciat că este nevoie de măsuri care să întărească toate instituţiile care sunt în prima linie a bătăliei împotriva coronavirusului. 

Ludovic Orban a precizat că o altă măsură care ar putea fi luată se referă la limitarea creşterii preţurilor la medicamente şi  a enunţat şi posibilitatea unor rechiziţii dacă este nevoie de spaţii de carantină.

Duminică seara, premierul a venit cu mai multe explicații referitoare la starea de urgență.

Despre starea de urgență

 • Aș vrea să spun câteva cuvinte despre anunțul președintelui privitor la starea de urgență.
 • Din păcate, am văzut foarte multe informații difuzate iresponsabil despre eventualele măsuri legate de starea de urgență.
 • Am cerut fiecărui ministru care are nevoie de măsuri speciale care să fie introduse în decretul prezidențial, să vină cu aceste măsuri.
 • Vreau să încredințez cetățenii români că vom lua doar acele măsuri care vor fi necesare. Câteva exemple: este nevoie de echipamente de protecție, medicamente. Avem nevoie de proceduri de achiziții rapide, imediate, prin negociere directă de fiecare dată când e cazul. Avem nevoie de măsuri care să întărească toate instituțiile din prima linie a bătăliei. Întărirea DSP-urilor, a structurilor din MAI, a capacității spitalelor de a primi pacienți și a furniza serviciile de sănătate necesare. De asemenea, o altă măsură posibil a fi luată este cea de a limita creșterile prețurilor la medicamente și produse foarte căutate pentru a nu permite o speculă. Există posibilitatea de a plafona prețurile la asemenea echipamente foarte necesare.

Nu vor fi penurie de alimente și nici pene în aprovizionarea populației

 • Nu trebuie să vă aprovizionați peste necesitățile normale, să vă schimbați ritmul de aprovizionare. Nu există riscul de apariție a unei penurii, a unei lipse de produse alimentare sau alte categorii.
 • Dacă cumpărați mai mult ca de obicei, aceasta îi poate lipsi pe alții. Mențineți un ritm normal de aprovizionare.
 • Există o penurie pe produse precum măști și alte echipamente, dar asta nu e doar în România. Prioritatea noastră pentru aceste produse este să asigurăm livrarea lor către medici, spitale, angajații MAI, companiile care furnizează utilități. Ce rămâne disponibil, distribuim și în alte zone.

Situația din Capitală

 • Nu s-a discutat niciodată problema închiderii Bucureștiului. A fost un fake news grosolan, lansat cu premeditare. Am cerut să fie aflată sursa acestui fake news care a creat panică în București.
 • Niciodată până în acest moment nu am avut pe masă analiza unei decizii de a opri metroul.
 • Închiderea metroului ar fi o măsură extremă, care ar putea provoca perturbări majore pentru cetățenii din București.
 • Activitatea economică trebuie să funcționeze cât mai normal posibil. Sigur că este de evitat utilizarea mijloacelor de transport aglomerate. Pot fi folosite mijloace de transport alternativ: mașina personală, bicicleta. Putem merge și pe jos dacă e vorba de distanțe scurte.
 • Serviciul de transport public trebuie asigurat în toate municipiile și între județe și în interiorul județelor, transportul pe cale ferată, dar în condiții care respectă recomandările formulate.

Despre vaccinul pentru Covid – 19

 • Aș prefera să nu mă hazardez în a face scenarii (legate de cel mai bun și cel mai prost scenariu al evoluției pandemiei – n.r.). Obiectivul nostru e de a limita cât mai mult posibil răspândirea virusului. Avem nevoie de participarea fiecărui cetățean în tot acest efort.
 • Reducerea riscului de răspândire va depinde în următoarea perioadă, în cea mai mare măsură, de comportamentul cetățenilor.
 • Nu avem încă nicio informație credibilă legată de descoperirea unui vaccin.
 • Avem o preocupare foarte mare legat de capacitatea de diagnosticare rapidă.

CE REPREZINTĂ STAREA DE URGENŢĂ

Conform OUG nr.1/1999 referitoare la starea de asediu şi starea de urgenţă, acestea privesc situaţii de criză ce impun măsuri excepţionale care se instituie în cazuri determinate de apariţia unor pericole grave la adresa apărării ţării şi securităţii naţionale, a democraţiei constituţionale ori pentru prevenirea, limitarea sau înlăturarea urmărilor unor dezastre.

Starea de urgenţă reprezintă ansamblul de măsuri excepţionale de natură politică, economică şi de ordine publică aplicabile pe întreg teritoriul ţării sau în unele unităţi administrativ-teritoriale care se instituie în următoarele situaţii:

a) existenţa unor pericole grave actuale sau iminente privind securitatea naţională ori funcţionarea democraţiei constituţionale;

b) iminenţa producerii ori producerea unor calamităţi care fac necesară prevenirea, limitarea sau înlăturarea, după caz, a urmărilor unor dezastre.”

Starea de urgenţă se poate institui pe o perioadă de cel mult 30 de zile.

PROCEDURA DE INSTITUIRE A STĂRII DE URGENŢĂ

Starea de urgenţă se instituie de Preşedintele României prin decret, contrasemnat de primul-ministru şi publicat de îndată în Monitorul Oficial al României.

Decretul de instituire a stării de urgenţă se aduce neîntârziat la cunoştinţa populaţiei prin mijloacele de comunicare în masă, împreună cu măsurile urgente de aplicare, care intră imediat în vigoare.

Decretul se difuzează pe posturile de radio şi de televiziune, în cel mult două ore de la semnare, şi este transmis în mod repetat în primele 24 de ore de la instituirea stării de urgenţă.

În termen de cel mult 5 zile de la instituirea stării de urgenţă, Preşedintele României solicită Parlamentului încuviinţarea măsurii adoptate.În situaţia în care Parlamentul nu încuviinţează starea instituită, Preşedintele României revocă de îndată decretul, măsurile dispuse încetându-şi aplicabilitatea. În funcţie de evoluţia situaţiilor de pericol, Preşedintele României, cu încuviinţarea Parlamentului, poate prelungi durata stării instituite şi poate extinde sau restrânge aria de aplicare a acesteia. 

CE TREBUIE SĂ PREVADĂ DECRETUL DE INSTITUIRE A STĂRII DE URGENŢĂ 

Decretul de instituire a stării de asediu sau a stării de urgenţă trebuie să prevadă următoarele:

 • motivele care au impus instituirea stării;
 • zona în care se instituie;
 • perioada pentru care se instituie;
 • măsurile de primă urgenţă care urmează a fi luate;
 • drepturile şi libertăţile fundamentale al căror exerciţiu se restrânge, în limitele prevederilor constituţionale;
 • autorităţile militare şi civile desemnate pentru executarea prevederilor decretului şi competenţele acestora;
 • alte prevederi, dacă se consideră necesare. 

COMPETENŢE ŞI RESPONSABILITĂŢI 

În cazul instituirii stării de urgenţă în temeiul art. 3 lit. a) –  existenţa unor pericole grave actuale sau iminente privind securitatea naţională ori funcţionarea democraţiei constituţionale – coordonarea aplicării măsurilor dispuse prin decret revine Ministerului Administraţiei şi Internelor.

Poliţia Comunitară poate fi militarizată, în totalitate sau numai în anumite unităţi administrativ-teritoriale, desfăşurându-şi activitatea în subordinea Ministerului Administraţiei şi Internelor.

Ministerul Apărării Naţionale sprijină forţele Ministerului Administraţiei şi Internelor, la cererea acestuia, în baza aprobării Consiliului Suprem de Apărare a Ţării, în limitele şi condiţiile stabilite de acesta.

Forţele Ministerului Apărării Naţionale pot acorda sprijin numai în misiuni pentru care au pregătirea şi dotarea corespunzătoare.Pe durata stării de urgenţă, instituită în temeiul art. 3 lit. b) – respectiv iminenţa producerii ori producerea unor calamităţi care fac necesară prevenirea, limitarea sau înlăturarea, după caz, a urmărilor unor dezastre – gestionarea măsurilor dispuse revine Sistemului Naţional de Management al Situaţiilor de Urgenţă, sub conducerea nemijlocită a ministrului administraţiei şi internelor şi în coordonarea primului-ministru.

Pentru aplicarea dispoziţiilor legale referitoare la starea de asediu şi la starea de urgenţă, precum şi a măsurilor prevăzute în decretul de instituire a stării de asediu sau a stării de urgenţă, OUG prevede atribuţiile care revin autorităţilor militare, precum şi celorlalte autorităţi publice implicate, confor. 7 alin. (1)(Art.7, alin 1 prevede:  La instituirea stării de asediu sau a stării de urgenţă, unele atribuţii ale administraţiei publice centrale de specialitate şi ale administraţiei publice locale trec în competenţa autorităţilor militare şi a altor autorităţi publice, prevăzute în decretul de instituire a stării de asediu sau de urgenţă. 

Pe timpul stării de urgenţă, autorităţile militare şi civile au dreptul, potrivit legislaţiei în vigoare:

➡ Să limiteze sau să interzică circulaţia vehiculelor sau a persoanelor în anumite zone ori între anumite ore şi să elibereze, în cazuri justificate, permise de liberă circulaţie;
➡ Să efectueze percheziţii oriunde şi oricând este nevoie;
➡ Să efectueze razii;
➡ Să exercite în mod exclusiv dreptul de a autoriza desfăşurarea adunărilor publice, a manifestaţiilor sau marşurilor;
➡ Să efectueze controale asupra unor persoane sau locuri, când acestea se impun;
➡ Să dispună închiderea temporară a unor staţii de distribuire a carburanţilor, a unor restaurante, cafenele, cluburi, cazinouri, sedii ale asociaţiilor şi ale altor localuri publice;
➡ Să dispună raţionalizarea alimentelor şi a altor produse de strictă necesitate;
➡ Să interzică circulaţia rutieră, feroviară, maritimă, fluvială şi aeriană pe diferite rute;
➡ Să închidă frontiera de stat, în întregime sau în zona în care a fost instituită starea de urgenţă, intensificarea controlului la punctele de trecere a frontierei care rămân deschise, precum şi supravegherea frontierei pe toată lungimea sa. 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here