Ziua Națională a României | Noutățile tehnicii militare de la Parada de 1 Decembrie 2019

Foto: Ministerul Apărării Naționale

Aproximativ 4.000 de militari şi specialişti din Ministerul Apărării Naţionale, Ministerul Afacerilor Interne, Serviciul Român de Informaţii şi Administraţia Naţională a Penitenciarelor, din care 500 de militari din peste 20 de ţări aliate sau partenere, aproximativ 200 de mijloace tehnice şi peste 50 de aeronave participă, duminică, începând cu ora 11,00, la parada militară organizată de Ziua Naţională a României în Piaţa Arcul de Triumf.

Un număr de 21 de detaşamente reprezentând ţări aliate şi partenere vor defila cu această ocazie. Este cel mai mare număr de ţări care participă la parada de Ziua Naţională a României. Detaşamentele de militari străini sunt din Bulgaria, Canada, Republica Cehă, Croaţia, Franţa, Germania, Georgia, Grecia, Italia, Lituania, Letonia, Luxemburg, Macedonia de Nord, Republica Moldova, Muntenegru, Polonia, Portugalia, Slovenia, Turcia, Ucraina şi SUA, precizează MApN.

Această ediţie vine şi cu o serie de noutăţi. Pentru prima dată va defila detaşamentul Comandamentului Forţelor Întrunite.

Comandamentul Forţelor Întrunite este structura de comandă unică, de nivel operativ, subordonată nemijlocit șefului Statului Major al Apărării, care are drept misiune planificarea și conducerea operaţiilor şi acţiunilor întrunite curente ale structurii de forțe atât pe timp de pace, cât și pe timp de război. În prezent, Comandamentul Forţelor Întrunite exercită comanda operaţională a peste 1.400 de militari români care execută misiuni în afara teritoriului statului român, inclusiv a Detaşamentului de elicoptere de transport din cadrul structurilor participante la Misiunea ONU de Stabilizare din Mali.

O altă noutate este defilarea radarului mobil 3D TPS 77 – cel mai modern radar din înzestrarea Forţelor Aeriene. Radarul a intrat în luna iulie 2019 în dotarea Brigăzii 76 Cercetare, Supraveghere și Recunoaștere „DACIA”. Radarul tridimensional TPS-77 execută misiuni de supraveghere a spațiului aerian în cadrul misiunii de luptă pe timp de pace – Serviciul de Luptă Permanent Poliție Aeriană.

Foarte așteptată este și evoluția avioanelor de vânătoare F-16 Fighting Falcon (6 aparate, 3 formații). În luna iulie 2019, aeronavele F-16 Fighting Falcon din dotarea Forțelor Aeriene Române au început misiunile de luptă și poliție aeriană, sub comandă NATO.

25 de salve de tun

Pe timpul intonării Imnului Naţional al României, în semn de salut, s-au executat douăzeci şi una de salve de tun de către Bateria „Salve” a Brigăzii 30 Gardă „Mihai Viteazul”, comandată de locotenentul Mihai Nicolae. Salvele de tun sunt executate de militari ai brigăzii cu tunurile din dotare, tunuri de calibrul 76 mm, model 1942, folosind muniţie de manevră.

Blocul muzicii de paradă care va asigura fondul sonor al defilării este constituit din Orchestra Reprezentativă a Ministerului Apărării Naţionale, Muzica Militară a Brigăzii 30 Gardă ”Mihai Viteazul”, Muzica Militară a Brigăzii I Mecanizată Argedava şi muzica militară a Centrului de instruire pentru muzici militare.

De asemenea, participă la parada de 1 Decembrie Asociaţia Militarilor Veterani şi Veteranilor cu Dizabilităţi „Sfântul Mare Mucenic Dimitrie-Izvorâtorul de Mir” şi Asociaţia ”Tradiţia Militară”, reprezentanta României la Uniunea Europeană a Asociaţiilor Istorico-Militare.

Tot la paradă, vor lua parte formaţia „Hawks of Romania” a Aeroclubului României, alcătuită din 4 aeronave de înaltă acrobaţie EXTRA 300, şi Iacării Acrobaţi, cu 3 avioane de construcţie românească IAK-52.

Imediat după încheierea defilării militarilor şi a tehnicii, publicul va putea vizita, până la ora 14,00, expoziţiile care vor fi amplasate în zona Pieţei Presei Libere şi a Monumentului Infanterie de pe Bulevardul Kiseleff.

Cu ocazia Zilei Naţionale, tot în Bucureşti, va avea loc, duminică, o ceremonie militară şi religioasă de depuneri de coroane şi jerbe de flori la Mormântul Ostaşului Necunoscut din Parcul Carol I.


1 COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here