Dăncilă s-a predat. Comandoul condus de Ciolacu și Stănescu face jocurile în PSD. Teodorovici și Fifor, primii executați

Foto: Inquam Photos/George Călin

„Nu, suntem o echipă, suntem o echipă unită şi vom merge înainte”, a declarat Viorica Dăncilă, vineri seară, la ședința CEX a PSD. Premierul încă în exercițiu răspundea astfel unei întrebări legate de o eventuală decizie a social-democraților de debarcare a sa din fruntea partidului.

Apelul la unitate vine însă într-un context mult mai nuanțat decât lasă Dăncilă să se întrevadă. Iar în acest caz principala variabilă de luat în calcul ține de statutul de candidat la alegerile prezidențiale al acesteia. O situație care îi obligă până și pe cei mai nerăbdători baroni din PSD să temporizeze jocul înlocuirii din funcție a actualului președinte.

Nuanțele pe care le trece cu vederea Dăncilă

Și totuși, finalul zilei de vineri este congruent, cel puțin la unul dintre capitolele esențiale, cu zodia sub care a stat prima parte zilei.

A recunoscut-o, dar fără să o sublinieze, chiar Viorica Dăncilă, vineri seară, atunci când s-a declarat împăcată cu organizarea unui congres al PSD după alegerile prezidențiale.

Teoretic, așa cum reiese din tonul premierului, e vorba de un congres benign.

Practic, se bate în cuie ceea ce se stabilise cu câteva ore mai devreme, în cadrul mai restrâns și cu aere conspirative, în biroul președintelui Camerei Deputaților, Marcel Ciolacu.

Acolo, în biroul lui Ciolacu, 25 de lideri de organizații din teritoriu, alături de primarul Capitalei, Gabriela Firea, și cei doi maeștrii de ceremonii ai episodului, Paul Stănescu și Marcel Ciolacu, s-a stabilit că debarcarea trebuie să aștepte până după turul doi al prezidențialelor, iar instrumentul care va trebui folosit să fie congresul.

Altfel spus, Dăncilă a anunțat vineri seara ceea ce liderii care o vor plecată stabiliseră vineri la prânz.

Dar până să cadă Dăncilă, sabia atârnă greu asupra unora ca Mihai Fifor și Eugen Teodorovici, cei doi fideli putând având șanse mari de a rămâne în memorie ca introducerea necesară la lovitura finală.

Numele celor doi sunt pe buzele a numeroși social-democrați influenți în aceste zile. Ei sunt depozitarii unei moșteniri „Dăncilă” de care partidul are nevoie acum să uite că a fost a sa.

Nu este neapărat o surpriză, în condițiile în care poziția acesteia s-a șubrezit după moțiunea de cenzură la fel de dramatic cum i se întărise după alegerile europarlamentare și condamnarea plus încarcerarea lui Liviu Dragnea.

„Colegii mei sunt oameni de partid, sunt oameni foarte implicaţi, sunt oameni devotaţi pentru acest partid şi eu cred că această discuţie nu îşi are rostul, nu a fost vorba de un congres, a fost vorba despre organizare, despre implicarea tututor colegilor în echipa de organizare a campaniei electorale, pe fiecare regiune în parte, aşa cum partidul acesta ştie să se organizeze pentru a maximiza rezultatul alegerilor rezidenţiale. După alegerile prezidenţiale, probabil va avea loc un congres. Nu este o problemă organizarea unui congres, dar după alegerile prezidenţiale pentru că, aşa cum ştiţi, la ora 12:00 noaptea se intră în campanie, nu avem timp de congrese, suntem foarte implicaţi în alegerile prezidenţiale”, a declarat Viorica Dăncilă vineri seara.

Ce sugerează cazul Dragnea

Eufemismele din prima parte a afirmației premierului reprezintă un exercițiu obișnuit în astfel de momente, Dăncilă nefiind primul social-democrat tentat să atenueze, în declarațiile sale publice, cuvintele tari care s-au spus în interior și situația generală delicată și degradată.

A procedat astfel, de-a lungul ultimilor trei ani, și predecesorul său, Liviu Dragnea. Un moment de referință rămâne cel din perioada guvernării Grindeanu.

În prima parte a lunii mai 2017 devenise deja de notorietate publică deteriorarea relațiilor dintre premierul de jure și premierul de facto.

Cel dintâi, Sorin Grindeanu, și cel din urmă, Liviu Dragnea, au continuat însă pentru o scurtă perioadă să prezinte presei o altă realitate.

Câteva săptămâni mai târziu, la sfârșitul lui iunie 2017, Guvernul Grindeanu era deja istorie, iar social-democrații care nu văzuseră nimic în neregulă până atunci la premierul Grindeanu s-au raliat imediat noii linii trasate de Dragnea.

Dar la fel a pățit și Dragnea.

Cel care cu câteva zile înainte de ieșirea din schemă părea că reprzintă suma aprecierilor celor mai importanți lideri PSD, s-a trezit pus la zid, în absență, imediat ce a trecut pragul închisorii.

O imagine cât o mie de scenarii

Nicio imagine de aparentă unitate nu poate pune în umbră actualele tensiuni din interiorul PSD, coroborate cu tradiția PSD în materie de devorat lideri care nu au reușit să livreze.

Cu atât mai puțin cea de vineri seara, în care Viorica Dăncilă apare încadrată, la ședința CEX, de tripleta Ciolacu-Stănescu-Oprișan.

Câteva ore mai devreme, toți trei participaseră la întâlnirea în care a fost configurată strategia de debarcare a premierului din fruntea partidului.

Și toți trei au avut roluri foarte bine definite, și practic, și simbolic.

Primii doi au organizat „răscoala”.

Cel de-al treilea a atacat-o fără perdea pe Dăncilă, îndemnându-și colegii să tasteze în Google „proasta României” pentru a vedea ce substantiv propriu întoarce motorul de căutare.

Altfel spus, o fotografie de seară pe măsura modului în care au decurs ostilitățile de-a lungul zilei.

Foto: INQUAM/George Călin

2 COMENTARII

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here