Gabriela Firea: Iohannis nu vrem. Barna nu vrem. Mergem cu psihopatul de Cumpănașu?

Nervii sunt întinși la maximum în Kiseleff 10, unde adoptarea moțiunii de cenzură de către Parlament este percepută ca un punct de inflexiune nu doar în ceea ce privește guvernarea ci și viitorul conducerii PSD.

Surse politice indică faptul că în interiorul partidului există nuclee care se pregătesc de lansarea unei prime șarje în direcția Vioricăi Dăncilă, în condițiile în care poziția acesteia s-a deteriorat dramatic peste noapte.

Cât de „grei” sunt social-democrații care conspiră la debarcarea Vioricăi Dăncilă rezultă dintr-o relatare a Europei libere.

Potrivit sursei citate, Paul Stănescu și Marcel Ciolacu sunt cei care au convocat lideri de organizații din teritoriu în biroul președintelui Camerei Deputaților, Ciolacu. Scopul: discutarea abordării pe care o vor avea în cadrul CEX de vineri seară.

Potrivit EL, bătălia finală va fi amânată până după alegerile prezidențiale, în biroul lui Ciolacu stabilindu-se în acest sens ca Dăncilă să fie susținută în cursa pentru Cotroceni, dar să se ceară organizarea unui Congres după 24 noiembrie, adică după turul doi al prezidențialelor. Obiectivul? Evident, alegerea unei noi conduceri a partidului.

La întâlnire a participat și primarul Capitalei, Gabriela Firea, care a avut în ultimele luni o relație tensionată cu Liviu Dragnea și Viorica Dăncilă.

Nu în ultimul rând, nu e deloc exclus ca odată cu Viorica Dăncilă să cadă și social-democrați care au apărut constant în preajma acesteia. Printre ei, personaje precum Mihai Fifor sau Eugen Teodorovici, a căror soartă politică a figurat pe agenda unora dintre baronii prezenți în biroul lui Ciolacu.

Și Digi24 a prezentat câteva dintre replicile celor prezenți:

Marcel Ciolacu: Președintele PSD trebuie să fie candidatul partidului. Candidatul Viorica Dăncilă rămâne in picioare.

Gabriela Firea: Iohannis nu vrem. Barna nu vrem. Mergem cu psihopatul de Cumpănașu? Să nu facem o mișcare și să pierdem și ce avem acum, în jur de 20 la sută (…). Cred că ne dăm singuri o lovitură din interior. O sa înceapă lupta între noi.

Marian Oprișan: Mințim și unii și alții. Eu cred că trebuie să ne mobilizămla maximum, să turăm motoarele la maxim. Chiar dacă spunem că avem 3-5 la sută. În fața urnei, în fața ștampilei, românul va avea o mare problemădacă vom reuși să îi speriem. Să spunem adevărul. Să spunem că Iohannis a furat case, că pentru el nu funcționează justiția. Ori ne batem, ori mergem acasă. Trebuie sa facem analiza chirurgicală. Trebuie să facem congres după prezidențiale. Ziua decisivă e după prezidențiale.

Claudiu Manda, despre lansarea de mâine a Vioricăi Dăncilă: Noi nu stim cine plătește banii!

Olguța Vasilescu: Trebuie să dăm acum pentru primari! Să le dam speranțe, că ei merg pe stradă.

Primele semnale date chiar de… Dăncilă

De altfel, chestiunea viitorului Vioricăi Dăncilă în fruntea PSD a figurat printre primele teme aduse în atenția premierului, la câteva ore după moțiune, și de către una din televiziunile de curte ale partidului.

Întrebată la RTV dacă vede posibil un puci, Dăncilă a răspuns agățându-se de o procedură: „Dacă organizează puci, să rămână cu puciul, pentru că trebuie congres pentru a mă îndepărta”.

Mai mult, în aceeași intervenție, Viorica Dăncilă nu a părut convinsă nici că decizia pe care a anunțat-o, de a boicota consultările de vineri inițiate de președintele Klaus Iohannis, va fi tratată ca irevocabilă în PSD. „Nu se duce partidul. Eu sper ca nimeni să nu facă această greșeală şi să treacă peste decizia partidului. Pentru a merge la Cotroceni, trebuie să avem un mandat de la Comitetul Executiv Naţional”, a punctat Dăncilă, joi seară.

În fine, vineri la ora 18.30 este programată și ședință CEX în PSD, în care va fi discutată noua ecuație generată de adoptarea moțiunii.

La orele prânzului, mai mulți lideri importanți din teritoriu și de la centru s-au adunat într-o ședință în care se discută strategia care o are în vizor pe Viorica Dăncilă.

Problema prezidențiabilului

Declanșarea unui atac la adresa președintelui formațiunii după un mare eșec nu ar fi o premieră în PSD.

Niciunul dintre liderii care au precedat-o pe Dăncilă nu a scăpat fără să deconteze pierderea alegerilor ori a guvernării.

Cu precizarea că, spre deosebire de situațiile similare din trecut, de data aceasta PSD rămâne agățat de liderul care riscă să fie devorat prin faptul că persoana în cauză este și prezidențiabilul partidului.

Dar și această complicație va fi depășită în câteva săptămâni, lucrurile urmând să se clarifice definitiv în 10 sau 24 noiembrie.

Istoria decontului făcut de liderii PSD

Adrian Năstase a fost marginalizat rapid după pierderea prezidențialelor în fața lui Traian Băsescu, în ceea ce în folclorul politic autohton a devenit ca noaptea cuțitelor lungi din PSD.

Apoi a fost rândul lui Mircea Geoană să fie tras pe linie moartă de partid, după pierderea cursei pentru Cotroceni în fața aceluiași candidat care îl învinsese și pe Adrian Năstase.

De altfel, soarta lui Geoană a fost chiar mai dură, acesta fiind în cele din urmă exclus din PSD. În fine, prin dizgrația partidului a trecut și Victor Ponta. După pierderea alegerilor în fața lui Klaus Iohannis și demisia din funcția de prim-ministru, Ponta a fost tratat în partid inclusiv ca trădător (acuzație reluată și de Viorica Dăncilă joi, în plenul Parlamentului).

În cele din urmă, a fost nevoită să părăsească PSD.

Acum, Ponta se întoarce și încearcă să aibă un cuvânt de spus în traiectoria unui PSD post-Dăncilă și post-Dragnea.

Prima sa provocare însă este să reușeasacă să păstreze unitatea în micul său partid.

Foto: INQUAM/Octav Ganea

4 COMENTARII

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here