10.160 de cazuri de reacţii adverse, de la începutul campaniei de vaccinare. Cele mai puține – în cazul vaccinului Pfizer-BioNTech. Cele mai multe – în cazul AstraZeneca

Foto: INQUAM/George Călin

Şeful CNCAV, Valeriu Gheorghiţă, a declarat că de la debutul campaniei de vaccinare anti-COVID şi până în prezent au fost raportate 10.160 de cazuri de reacţii adverse, ceea ce înseamnă o rată de raportare de 3,4 cazuri la 1.000 de doze administrate.

„În ceea ce priveşte situaţia reacţiilor adverse raportate de la debutul campaniei de vaccinare şi până la acest moment, au fost 10.160 de cazuri de reacţii adverse raportate, ceea ce înseamnă o rată de raportare de 3,4 cazuri la 1.000 de doze administrate. În ceea ce priveşte rata de raportare pe tip de vaccin, pentru compania Pfizer-BioNTech avem o rată de raportare de circa două reacţii adverse la 1.000 de doze administrate, pentru compania Moderna 3,6 reacţii adverse la circa 1.000 de doze administrate, pentru compania AstraZeneca 13,2 reacţii adverse la 1.000 de doze administrate, a declarat Valeriu Gheorghiţă, marţi, într-o conferinţă de presă la Palatul Victoria.

El a precizat, totodată, că în perioada 22 martie – 28 martie au fost raportate 1.341 de reacţii adverse, majoritatea, peste 94%, fiind centralizate la Agenţia Naţională a Medicamentului şi Dispozitivelor Medicale.

„Vârsta medie a persoanelor care au raportat aceste reacţii adverse este de 38 de ani, deci vedem o preponderenţă mai mare la categoria tânără de vârstă şi peste 61% dintre persoanele care au raportat aceste reacţii adverse sunt persoane de sex feminin. În funcţie de severitatea manifestărilor, în săptămâna precedentă nu s-au raportat reacţii adverse severe, cele 1.341 de reacţii sunt clasificate ca nesevere. În funcţie de tipul reacţiilor adverse, 82% dintre ele sunt reacţii locale, cu durere, tumefacţie, erupţie la locul de administrare şi fenomene sistemice cu stare de oboseală, febră şi frison, 44% dureri musculare sau articulare, 44% cefalee, 18% reacţii digestive”, a explicat Gheorghiţă.

Şeful CNCAV a prezentat în context şi un bilanţ al persoanelor vaccinate de la debutul campaniei, precizând că până la data de 29 martie au fost vaccinate 1.963.141 de persoane, din care „peste un milion sunt persoane vaccinate cu două doze”

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here