10 Mai – Mesajul Majestăţii Sale Margareta: Suntem alături de toţi cei care sărbătoresc astăzi Coroana Română şi aspiraţiile de libertate, progres, democraţie

©Daniel Angelescu, Casa Majestății Sale

Chiar dacă zilele acestea sunt dificile pentru noi toţi, vă doresc tuturor o sărbătoare de 10 Mai cu speranţă, încredere şi convingerea în destinul ţării noastre, este mesajul Majestăţii Sale Margareta, Custodele Coroanei, potrivit News.ro.

„Astăzi este sărbătoarea naţională de 10 Mai. În fiecare an, Palatul Elisabeta deschide larg porţile pentru mii de români din ţară, din Republica Moldova şi din toate colţurile lumii. Din păcate, în acest an nu putem face la fel. Suntem în gând alături de toţi cei care sărbătoresc astăzi Coroana Română, istoria noastră modernă şi aspiraţiile noastre de libertate, progres şi democraţie. De-a lungul unui secol şi jumătate, toate generaţiile familiei noastre au luat parte la această mare sărbătoare românească a primăverii şi a identităţii naţionale”, se arată în comunicatul Casei regale.

Un reprezentant al Casei Majestăţii Sale va depune o coroană de flori la statuia regelui Carol I din Piaţa Palatului Regal. De asemenea, va depune flori şi la bustul Regelui Mihai I din Piaţeta Regală.

10 Mai 1929, la Alba Iulia

ZIUA NAȚIONALĂ DE 10 MAI, ALBA IULIA, 1929Document istoric ilustrând Ziua Națională de 10 Mai, sărbătorită la Alba Iulia, în anul 1929, în prezența Regelui Mihai I, a Reginei Maria și a Reginei-Mamă Elena. ©British Pathé

Publicată de Familia Regala a Romaniei pe Sâmbătă, 9 mai 2020

10 mai este o zi cu dublă semnificaţie: sărbătoare a independenţei obţinute în 1877 şi zi a regalităţii, marcând atât intrarea lui Carol I în România, în anul 1866, cât şi încoronarea lui din 10 mai 1881. 

Ziua de 10 Mai este celebrată în România ca sărbătoare naţională, fiind declarată astfel prin Legea nr. 103/2015. 

10 Mai a fost sărbătoare naţională în perioada în care forma de guvernământ în România era regatul. La 10 mai 1866, Carol I a fost proclamat domnitor al României, iar la 10 mai 1881, a fost proclamat regatul. Data de 10 Mai este legată şi de proclamarea Independenţei de Stat a României. 

Până la instaurarea dictaturii comuniste, Ziua Naţională a României a fost marcată în 10 mai, dar în următorii 45 de ani orice referire la regalitate a fost ştearsă, motiv pentru care despre independenţă s-a vorbit oficial cu trimitere la ziua de 9 mai.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here