10 motive să nu intrăm în panică din cauza coronavirusului

Sursa foto: AsiaWire

Pandemia de gripă din 1918 a provocat peste 25 de milioane de decese în mai puțin de 25 de săptămâni. S-ar putea întâmpla ceva similar acum? Probabil că nu, scrie microbiologul Ignacio-Lopez Goni, de la Universitatea Navarra, din Spania, scrie The Conversation. Potrivit specialistului, omenirea nu a fost niciodată mai bine pregătită pentru a lupta împotriva unei pandemii.

 1. Primele cazuri de SIDA au fost descrise în iunie 1981 și a necesitat mai mult de doi ani pentru a identifica virusul (HIV) care a cauzat boala. Cu COVID-19, primele cazuri de pneumonie severă au fost raportate în China la 31 decembrie 2019 și până în 7 ianuarie virusul fusese deja identificat. Genomul a fost disponibil în ziua 10. Știm deja că este un nou coronavirus din grupul 2B, din aceeași familie ca și SARS, pe care l-am numit SARSCoV2. Boala se numește COVID-19. Se crede că este legată de coronavirusul liliecilor. Analizele genetice au confirmat că are o origine naturală recentă (între sfârșitul lunii noiembrie și începutul lunii decembrie) și că, deși virusurile trăiesc mutând, rata mutației sale poate să nu fie foarte mare.
 2. Începând cu 13 ianuarie, a fost disponibil un test pentru detectarea virusului.
 3. Măsurile puternice de control și de izolare impuse de China dau rezultate. De câteva săptămâni, numărul cazurilor diagnosticate în fiecare zi este în scădere. O monitorizare epidemiologică foarte detaliată se realizează în alte țări; focarele sunt foarte specifice zonelor, ceea ce le poate permite controlul mai ușor.
 4. Boala nu provoacă simptome sau este ușoară în 81% din cazuri. Desigur, în restul de 14%, poate provoca pneumonii severe și în 5% poate deveni critică sau chiar fatală. Încă nu se știe care poate fi rata mortalității. Fie că ar putea fi mai mică decât unele estimări de până acum.
 5. O mare parte din datele raportate se referă la creșterea numărului de cazuri confirmate și a numărului de decese, dar majoritatea persoanelor infectate sunt vindecate. Există de 13 ori mai multe cazuri vindecate decât decese, iar această proporție este în creștere.
 6. Doar 3% din cazuri apar la persoane sub 20 de ani, iar mortalitatea sub 40% este de doar 0,2%. Simptomele sunt atât de ușoare la copii încât pot trece neobservate.
 7. Virusul poate fi inactivat efectiv de pe suprafețe cu o soluție de etanol (62-71% alcool), peroxid de hidrogen (0,5% peroxid de hidrogen) sau hipoclorit de sodiu (0,1% înălbitor), în doar un minut. Spălarea frecventă a mâinilor cu apă și săpun este cea mai eficientă metodă de a evita contagiunea.
 8. Este epoca cooperării științifice internaționale. După puțin peste o lună, 164 de articole au putut fi accesate în PubMed pe COVID19 sau SARSCov2, precum și în multe altele disponibile în depozitele de articole care nu au fost încă revizuite. Sunt lucrări preliminare despre vaccinuri, tratamente, epidemiologie, genetică și filogenie, diagnostic, aspecte clinice etc. Aceste articole au fost elaborate de aproximativ 700 de autori, distribuiți pe întreaga planetă. Este știință cooperantă, împărtășită și deschisă. În 2003, odată cu epidemia SARS, a durat mai mult de un an până la mai puțin de jumătate din numărul de articole. În plus, majoritatea revistelor științifice au lăsat publicațiile lor ca acces deschis pe subiectul coronavirusurilor.
 9. Capacitatea noastră de a proiecta noi vaccinuri este spectaculoasă. Există deja mai mult de opt proiecte în curs de căutare a unui vaccin împotriva noului coronavirus. Există grupuri care lucrează la proiecte de vaccinare împotriva virusurilor similare. Grupul de vaccinuri de la Universitatea din Queensland, din Australia, a anunțat că lucrează deja la un prototip folosind tehnica numită „clemă moleculară”, o tehnologie nouă. Acesta este doar un exemplu care ar putea permite producerea de vaccinuri într-un timp record. Prototipurile pot fi testate în curând pe oameni.
 10. Vaccinurile sunt preventive. În acest moment, tratamentul persoanelor care sunt deja bolnave este important. Există deja peste 80 de studii clinice care analizează tratamentele cu coronavirus. Este vorba despre antivirale care au fost utilizate pentru alte infecții, care sunt deja aprobate și despre care știm că sunt sigure. Unul dintre cele care au fost deja testate la om este Remdesivir, un antiviral cu spectru larg încă în studiu, care a fost testat împotriva Ebola și SARS / MERS. Un alt candidat este cloroquina, un antimalariu care s-a văzut că are și activitate antivirală puternică. Se știe că clorochina blochează infecția virală prin creșterea pH-ului endosomului, care este necesar pentru fuziunea virusului cu celula, inhibând astfel intrarea sa. S-a demonstrat că acest compus blochează noul coronavirus in vitro și este deja utilizat la pacienții cu pneumonie coronavirus. Alte teste propuse se bazează pe utilizarea oseltamivirului (care se folosește împotriva virusului gripal), interferon-1b ​​(proteină cu funcție antivirală), antisera de la persoane care s-au recuperat sau anticorpi monoclonali pentru neutralizarea virusului. Au fost propuse noi terapii cu substanțe inhibitoare, cum ar fi baricitinibina, selectate de inteligența artificială.

1 COMENTARIU

 1. … da , virusi care se dovedesc mult mai inspaimintatori decit bombele nucleare in vremea cortinei de fier …da , virusi care declansaza spaima si panica si disperare intr-o masura care depaseste limita de suportabilitate … da , e clar ca si spaima-panica-disperarea sint ca niste virusi mult mai rapizi decit orice alte arme si lovesc psihic indivizii si multimile si se va ajunge la mutatii genetice desigur cu rezultat dorit OMUL INFRICOSAT … iar manipularile care folosesc covid-19 ca pretext e clar ca au CAUZE SI SCOPURI … cauza principala este gold rush forever iar scopul principal este controlul planetei si al multimilor prin teroare … e clar ca mesajul inspaimintator ca din mizeria hranei- lilieci,serpi,etc- apare moartea , acest mesaj sugereaza cit de jos pot fi impinsi oamenii-sa manince orice mizerii- , daaar de ce nu se spune cine infometeaza in loc sa creeze o noua doctrina a viitorului SHARE EVERYTHING… siii daca ne uitam ce PROBLEME ARZATOARE SINT PE PLANETA – e.u. in impas cu refugiatii – acum e.u. a reusit sa faca baraj-cortina de virusi in italia , climate change , izolarea ascensiunii chinei , 5g etc ESTE EVIDENT ca chestia asta cu cortina de virusi le este necesara exact celor care au inventat-o si care o gestioneaqza in mod terorist-inspaimintator … culmea e ca daca analizam situatia din romania – politica , manipulari , mediu , alegerile pe care popoliticienii nu le mai vor ca sa ramina ei eterni etc este evident ca cortina de virusi au inventat-o exact cei care trebuie sa se ascunda

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here