Condiția pe care China o pune Taiwanului pentru a fi primit în OMS. „Nu am cum să accept ceva ce nu există”

Ministerul Sănătăţii de la Taipei a respins vineri principala condiţie pusă de Beijing pentru primirea la lucrările Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii (OMS): Taiwanul refuză să accepte că face parte din China pentru a putea participa la Adunarea Mondială a Sănătăţii (AMS) de săptămâna viitoare, transmite Agerpres, care citează Reuters.

Taiwanul, care nu este stat membru al OMS, a făcut lobby la nivel internaţional pentru a fi acceptat ca observator la OMS, în contextul epidemiei de coronavirus. China, care consideră că insula este o provincie chineză, a obiectat vehement, notează Reuters.

Autorităţile taiwaneze susţin că, din cauza pandemiei, este mai urgent ca oricând să primească acces direct la OMS, însă guvernul de la Beijing nu acceptă decât participarea conform principiului „o singură China”.

Ministerul de Externe chinez a afirmat joi că formaţiunea de guvernământ de la Taipei, Partidul Democrat Progresist, a refuzat să accepte condiţia şi prin urmare baza politică a participării Taiwanului la OMS „a încetat să existe”.

Ministrul sănătăţii taiwanez, Chen Shih-chung, a reafirmat vineri într-o conferinţă de presă dorinţa Taiwanului de a participa la OMS, dar a adăugat: „nu am cum să accept ceva ce nu există”. El a insistat că Taiwanul nu va renunţa la eforturile de a primi acces la lucrările OMS, chiar dacă nu a fost invitat.

Problema a luat amploare pe plan diplomatic după susţinerea internaţională puternică pentru Taiwan, în special din partea Statelor Unite şi a Japoniei, care a iritat China. Partea chineză susţine că are dreptul de a reprezenta Taiwanul la nivel internaţional, în timp ce guvernul taiwanez se consideră singurul reprezentant legitim al celor 23 de milioane de locuitori ai insulei, în urma alegerilor democratice.

„Ne putem reprezenta singuri poporul”, a declarat ministrul adjunct de externe Kelly Hsieh, în aceeaşi conferinţă de presă, exprimându-şi speranţa că „OMS poate lăsa la o parte considerentele politice şi poate fi neutră şi profesionistă”.

Taiwanul a avut statut de observator la OMS din 2009 până în 2016, o perioadă în care relaţiile dintre Beijing şi Taipei au fost mai bune, reaminteşte Reuters. China a blocat ulterior participarea Taiwanului, în urma alegerii preşedintei taiwaneze Tsai Ing-wen, considerată de Beijing separatistă – o acuzaţie respinsă de cea în cauză.

Poziţia OMS este că nu are un mandat pentru a invita Taiwanul şi decizia revine doar statelor membre. 

1 COMENTARIU

  1. Mizerabilul OMS este capturat de China, si de-asta n-are ”mandat” sa invite Taiwanul la lucrari, pentru ca dragonul chinezesc a reusit in niste zeci de ani sa-si aserveasca majoritatea statelor din OMS, cele din Africa in mod special. SUA nu a vazut la timp expansiunea chinezeasca din OMS si ONU, si-acuma nu prea are ce face. Le-a taiat subventia, si cine s-a gasit sa-i traga la raspundere, chiar China!

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here