12 ani de închisoare și 49 milioane dolari amendă pentru un fost premier implicat într-o fraudă de miliarde

Sursa: Wikipedia

Ex-premierul malaezian Najib Razak a fost condamnat, marţi, la 12 ani de închisoare pentru corupţie, la doi ani după căderea guvernului său în urma răsunătorului scandal 1MDB, informează EFE şi dpa, preluate de Agerpres.

Najib a fost condamnat la 12 ani pentru abuz de putere, la câte 10 ani pentru trei delicte de spălare de bani şi tot la câte 10 ani pentru trei delicte de abuz de încredere, dar va ispăşi simultan toate aceste condamnări.

La acestea se adaugă o amendă de 210 milioane de ringgiţi (49,3 milioane de dolari), care dacă nu este achitată îi poate atrage fostului premier încă cinci ani după gratii.

Avocaţii săi au afirmat că vor face apel.

Najib, în vârstă de 67 de ani, era acuzat că împreună cu apropiaţi ai săi a deturnat fondul suveran 1Malaysia Development Berhad (1MDB), destinat să contribuie la dezvoltarea economică a ţării, fraudă de mai multe miliarde de dolari, cu ramificaţii globale.

Indignarea malaezienilor în faţa acestui scandal a jucat un rol important în înfrângerea electorală surprinzătoare din 2018 a coaliţiei conduse de Najib Razak, care se afla în fruntea guvernului din 2009.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here