Cum se implică rușii în alegerile prezidențiale din SUA și noutatea față de operațiunea din 2016. FBI, Facebook, Twitter – pe fir

Sursa: Pexels

Reprezentanții Facebook şi Twitter susţin că FBI a avertizat cele două companii că Internet Research Compan, susținută de Kremlin, a creat o rețea de conturi false și un site web. Un material publicat de New York Times, pe care îl vom reda pe larg.

Grupul rus, care a intervenit şi în alegerile prezidențiale din 2016, este din nou pe poziţii, folosind o rețea de conturi false și un site web creat pentru a arăta ca un site de știri de stânga, au declarat, marți, reprezentanţii Facebook și Twitter.

Campania de dezinformare a companiei sprijinite de Kremlin, cunoscută sub numele de Internet Research Agency, este prima dovadă publică a faptului că încearcă să repete eforturile de acum patru ani și să-i îndepărteze pe alegători de candidatul democrat la președinție, Joseph R. Biden Jr., pentru a-l ajuta pe președintele Trump.

Agențiile de informații au avertizat de luni bune că Rusia și alte țări încearcă activ să perturbe alegerile din noiembrie și că serviciile de informații rusești alimentează teorii ale conspirației menite să-i alieneze pe americani, prin intermediul unor site-uri false și al rețelelor sociale.

Acum, Facebook și Twitter vin cu dovezi ale acestui amestec, chiar dacă, în ultimele săptămâni, Casa Albă a încercat să controleze mai strâns fluxul de informații despre amenințările străine în alegerile din noiembrie și să minimizeze interferența rusă. Chiar duminică, principalul oficial al administraţiei Trump pe probleme de informaţii a încercat să sugereze că China reprezintă un risc mai grav decât Moscova.

Facebook și Twitter, care în 2016 au reacționat lent la campanii ample de dezinformare și continuă să se confrunte cu critici chiar și din partea propriilor angajați, au declarat că au fost avertizați de către FBI cu privire la eforturile Rusiei.

Unii oficiali americani sunt îngrijorați de efortul amplu al serviciilor de informații ruse de a utiliza site-uri web, de a răspândi teorii ale conspirației și de a semăna discordia în Statele Unite. O parte din activitatea pe care Facebook și Twitter au identificat-o a fost de genul „spălării” de informații.

Rețeaua și site-ul false nu au atins un public la fel de numeros ca operaţiunile din 2016 ale grupului, dar campania a venit cu o noutate: rușii au angajat americani adevărați să scrie pentru site-ul web. Site-ul, denumit Peace Data, a folosit și persoane cu imagini generate de computer pentru a crea ceea ce arăta ca o organizație de știri legitimă.

Internet Research Agency a fost foarte activă la alegerile prezidențiale din 2016, iar un raport recent bipartizan al Comitetului de informații al Senatului a detaliat implicarea Rusiei în sprijinul alegerii lui Donald Trump.

Anul acesta, grupul a fost o parte mai puțin importantă a operațiunilor Rusiei, potrivit a doi oficiali americani de informații, care au vorbit cu condiția anonimatului. Activitățile descoperite pe Twitter și Facebook erau aproape evidente, concepute pentru a fi detectate, au spus oficialii.

Dar site-ul Peace Data pare a fi un exemplu mai îngrijorător de „spălare a informațiilor”, un efort mai ascuns și potențial periculos al Moscovei. Agențiile de informații rusești au folosit aliați și agenți pentru a plasa articole, inclusiv de dezinformare, în diferite site-uri fantomă.

„Rușii încearcă să se ascundă mai bine şi adaugă tot mai multe straturi pentru a crea confuzie”, a declarat Ben Nimmo, a cărui firmă, Graphika, a lucrat cu Facebook pentru a publica un raport referitor la site-ul fals. „Dar încă pot fi prinși.”

Pentru atragerea de redactori, IRA și-a făcut publicitate pe o platformă online de job-uri, potrivit unui freelancer american care a scris pentru Peace Data.

Acesta a cerut să rămână anonim pentru că nu dorea să-i fie afectată cariera profesională de implicarea sa într-o operațiune rusă. El a spus că a răspuns la anunțul cu locuri de muncă cu câteva linkuri către lucrările sale recente și a primit imediat un răspuns prin e-mail prin care i s-a cerut să trimită articole noi pe orice temă, la alegere.

În lucrările sale anterioare, respectivul pusese frecvent la îndoială faptul că Joe Biden ar reprezenta valorile progresiste ale Partidului Democrat și că ar merita votul americanilor de stânga.

El a spus că articolele sale pentru site-ul web au fost puțin editate. El a fost fericit, a adăugat el, că e plătit pentru munca sa, chiar dacă noii săi șefi îi ofereau doar 75 de dolari pentru un material. Banii, a adăugat el, i-au fost trimiși electronic.

IRA părea să se afle în primele etape ale construirii unei audiențe pentru site-ul de știri false de pe Facebook. Grupul a creat 13 conturi false și două pagini dedicate promovării Peace Data, potrivit Facebook. Paginile au fost urmărite de 14.000 de persoane.

Scopul, a declarat Nathaniel Gleicher, șeful securității Facebook, pare să fie acela de a canaliza oamenii spre site-ul Peace Data, care autointitulează „o organizație globală de știri”.

Prima activitate a site-ului s-a înregistrat în octombrie 2019, când a început să distribuie articole publicate de alții. În martie 2020, site-ul a început să-și publice propriile articole în limba engleză. Pe site erau menționați trei editori. Dar când fotografiile lor au fost studiate cu atenție, a devenit evident că erau imagini generate de computer, a spus domnul Nimmo.

„În ceea ce privește postările, în mod clar ele vizează campania Biden-Harris”, a completat Nimmo. Potrivit acestuia, subiectele variază de la rasismul din Statele Unite la mediu și capitalism. Câteva articole susțineau că domnul Biden va muta Partidul Democrat prea mult spre dreapta.

Bill Russo, purtător de cuvânt al campaniei Biden, a declarat că activitatea rusă este „dovada a două fapte imuabile: Rusia încearcă să intervină în alegerile noastre în numele lui Donald Trump, iar platforma Facebook este un vector cheie pentru aceste eforturi”.

„Pe fondul refuzului președintelui Trump de a se pronunța împotriva interferențelor ruse, este cu atât mai important ca Facebook să facă mai mult pentru a-și impune regulile și pentru a se asigura că platforma sa nu poate fi folosită pentru a coroda fundația democrației noastre”, a declarat Russo.

Facebook a folosit ponturile FBI pentru a identifica conturile și paginile Peace Data pe propria sa platformă și pentru a colabora cu Twitter și alte site-uri pentru a elimina rețeaua administrată de IRA. Compania a declarat că a contactat aproape 200 de persoane cărora le fuseseră trimise mesaje de către rețea.

FBI a confirmat implicarea grupului și a declarat că „a furnizat informații în această chestiune pentru a proteja mai bine împotriva amenințărilor la adresa securității națiunionale și a proceselor noastre democratice”.

Două persoane familiare cu această problemă au declarat că operațiunea de influență a fost detectată inițial de agențiile de informații americane, inclusiv de NSA.

Oficialii din NSA și Cyber ​​Command au refuzat să comenteze. Dar, într-un articol de luna trecută, publicat de Foreign Policy, generalul Paul M. Nakasone, care conduce ambele organizații, a spus că la alegerile intermediare din 2018 amenințările detectate de cele două agenții au fost împărtășite cu FBI.

Twitter a declarat, marți, că a suspendat cinci conturi asociate cu Peace Data pentru „manipularea platformei, pe care o putem atribui în mod fiabil actorilor statului rus”, a spus un purtător de cuvânt.

Conturile erau de calitate slabă și erau implicate în activități de spamming, a mai arătat Twitter, astfel încât nu au câștigat un număr mare de persoane și nici nu au atras multă atenție. Chiar și așa, Twitter a spus că va bloca orice încercări viitoare de a distribui linkuri de la Peace Data.

De la ultimele alegeri prezidențiale, Facebook s-a ocupat de aproximativ o duzină de operațiuni afiliate IRA. În octombrie anul trecut, Facebook a anunțat că a eliminat rețele de influență susținute de Rusia, care vizau țările africane, inclusiv Mozambic, Camerun, Sudan și Libia.

Compania a declarat că rețelele online aveau legătură cu Evgheni Prigozin, oligarhul rus care a fost acuzat de implicare în alegerile prezidențiale din 2016.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here