5 cauze frecvente responsabile pentru apariția cariilor dentare

barbat zambitor in natura. Foto: Unsplash
barbat zambitor in natura. Foto: Unsplash

Sănătatea dinților nu presupune doar lipsa cariilor, ci și un zâmbet frumos, natural, capabil să exprime atât personalitatea noastră, cât și starea de bine. În plus, o dantură sănătoasă te va ajuta mereu să zâmbești cu încredere și să te simți bine în pielea ta, indiferent de context sau situație. Desigur, este important să ții la distanță afecțiunile dentare, așa cum sunt și cariile, pentru a te bucura de un zâmbet frumos și funcțional pentru cât mai mult timp.

Dacă vrei să știi care sunt cel mai des întâlnite cauze pentru apariția cariilor dentare, iată la ce anume să fii atent:

Fumatul și alte vicii nocive

Fumatul, consumul de alcool și de alte substanțe nocive, care provoacă dependență, au și alte efecte nocive asupra organismului față de cele despre care citim și auzim deseori. Spre exemplu, fumatul tradițional poate afecta sănătatea orală în mai multe moduri, inclusiv prin reducerea fluxului de sânge către gingii și prin compromiterea sistemului imunitar al gurii, ceea ce va crește riscul de infecții și carii dentare, așa cum citim mai multe informații aici.

Pe de altă parte, alcoolul poate usca gura și reduce producția de salivă, care este importantă pentru neutralizarea acidului din gură și spălarea resturilor alimentare. Lipsa salivei poate favoriza apariția cariilor.

Consumul frecvent de zahăr și carbohidrați

Consumul excesiv, zilnic, de zahăr și carbohidrați poate crea un mediu propice pentru dezvoltarea bacteriilor care produc acid, ducând la demineralizarea smalțului dentar și formarea cariilor. Clătirea cavității orale cu apă de gură și folosirea aței dentare pot ajuta la combaterea efectelor nedorite, însă nu le elimină în întregime. O dietă echilibrată, bogată în fructe și legume proaspete va menține sănătatea orală pe termen lung și va reduce riscul apariției cariilor dentare.

 

Nerespectarea rutinei de igienă orală

 

Neglijarea periajului dentar și a folosirii aței dentare permite acumularea plăcii bacteriene, care poate duce la formarea cariilor, așa cum citim mai multe și aici. Așadar, este bine să urmăm o rutină de igienă orală care să presupună periajul zilnic, dimineața și seara, folosirea aței dentare, a apei de gură și a dușului bucal pentru o curățare eficientă a plăcii bacteriene.

Factori genetici și predispoziție individuală

Anumite persoane pot fi mai predispuse la dezvoltarea cariilor din cauza factorilor genetici sau a unor particularități ale structurii dintelui, cum ar fi un smalț mai subțire sau o anumită formă a cavității bucale.

Neglijarea controalelor stomatologice anuale

După cum știm, este important să mergem la un control stomatologic o dată la 6 luni sau mai frecvent, în funcție de fiecare situație în parte. Controalele regulate ajută la depistarea timpurie a eventualelor afecțiuni și la tratarea rapidă a acestora. Mai mult, medicul stomatolog oferă sfaturi despre îngrijirea corectă a danturii și realizează curățări profesionale ale danturii.

Așa cum vezi, este important să urmezi o igienă orală riguroasă, să reduci consumul de zahăr și să ai grijă de sănătatea generală pentru a menține un zâmbet sănătos, funcțional și pentru a preveni apariția cariilor.

Photo: Unsplash.

 

4 din 10 locuitori ai orașelor din România au minimum un dinte lipsă – studiu

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here