Conflictul Iran-Israel | ONU: Nici regiunea, nici lumea nu-şi pot permite mai mult război

Sursa: X

„Nici regiunea, nici lumea nu-şi pot permite mai mult război”, a declarat duminică secretarul general al ONU, Antonio Guterres, lansând un apel la „reţinere maximă” în cadrul Consiliului de Securitate reunit după atacul Iranului împotriva Israelului, relatează AFP, citată de Agerpres.ro.

„Orientul Mijlociu este pe marginea prăpastiei. Populaţiile regiunii se confruntă cu un pericol real al unui conflict generalizat devastator. Este momentul pentru dezamorsare şi dezescaladare. Este momentul pentru a da dovadă de reţinere maximă”, a insistat Antonio Guterres.

„Este vital să se evite orice acţiune care ar putea duce la confruntări militare majore pe mai multe fronturi în Orientul Mijlociu”, a adăugat el. „Nici regiunea, nici lumea nu-şi pot permite mai mult război”, a subliniat responsabilul ONU.

El a condamnat din nou atacul lansat sâmbătă de Iran împotriva Israelului, denunţând o „escaladare gravă”.

În acelaşi timp, el a condamnat încă o dată atacul împotriva consulatului iranian din Damasc, la 1 aprilie, subliniind „principiul inviolabilităţii” instituţiilor diplomatice.

De la revoluţia iraniană din 1979, Israelul este inamicul declarat al Republicii Islamice. Până acum, Teheranul nu a atacat frontal Israelul şi cele două ţări s-au confruntat de obicei prin terţi, cum ar fi gruparea şiită libaneză Hezbollah.

Atacul iranian, numit „Promisiune onestă”, a fost un răspuns la lovitura care a distrus consulatul iranian din Damasc la 1 aprilie, atac în care şi-au pierdut viaţa şapte membri ai Gărzilor Revoluţionare, armata ideologică a Republicii Islamice. Iranul a acuzat Israelul, care nici nu a confirmat, nici nu a infirmat.

Moment crucial pentru Iran, dar și pentru Gaza

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here