609 de focare de pestă porcină, active în ţară. Jumătate de milion de porci, sacrificaţi

Sursa: Pexels

Pesta Porcină Africană (PPA) evoluează în 246 de localităţi din 25 de judeţe, cu un număr de 609 de focare, în scădere, a anunţat, marţi, ANSVSA. Peste 550.000 de porci au fost sacrificaţi de la apariţia virusului în România, fiind acordate despăgubiri în valoare de peste 400 de milioane de lei, transmite News.ro.

Potrivit ANSVSA, în întreaga ţară sunt 609 focare de PPA active, dintre care 8 focare în exploataţii comerciale şi 2 focare în exploataţii de tip A.

”Numărul focarelor active a scăzut cu 14 de la precedenta actualizare. În alte 11 judeţe au fost diagnosticate doar cazuri la mistreţi. De la prima semnalare a prezenţei virusului PPA în România, pe data de 31 iulie 2017, şi până în prezent, au fost eliminaţi 551.799 de porci afectaţi de boală şi au fost diagnosticate 2.558 de cazuri la mistreţi”, a anunţat, marţi, ANSVSA.

În total au fost stinse 2.334 de focare. 

Până la 06.01.2020 au fost despăgubiţi 14.800 de proprietari, valoarea totală a plăţilor fiind de 403.373.620 de lei.

”Evoluţia bolii este în permanentă monitorizată, prin examene clinice şi de laborator, iar zilnic se analizează situaţia existentă, se aplică măsuri şi se întreprind acţiuni în funcţie de circumstanţe. ANSVSA solicită sprijinul şi înţelegerea cetăţenilor pentru respectarea acestor măsuri, având în vedere gravitatea bolii şi consecinţele economice grave generate de apariţia ei”, a mai transmis instituţia.

Orice suspiciune de boală trebuie anunţată imediat medicului veterinar sau DSVSA judeţeană.

Pentru a împiedica răspândirea bolii, toate animalele suspecte trebuie sacrificate şi neutralizate, iar proprietarii vor fi despăgubiţi de către stat, în condiţiile prevăzute de legislaţie.

Pesta porcină africană nu afectează oamenii, neexistând nici cel mai mic risc de îmbolnăvire pentru oameni, acest virus având, însă, impact la nivel economic şi social.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here