90% dintre pacienții Covid-19, tratați cu un nou medicament israelian, externați după doar cinci zile

Procesul de fază II pentru un medicament COVID israelian a confirmat rezultatele fazei I, care a fost efectuată în Israel iarna trecută și a determinat vindecarea și recuperarea a 29 din 30 de pacienți cu forme moderate până la grave după doar câteva zile, anunță Jerusalem Post.

Aproximativ 93% din cei 90 de pacienți cu forme grave de coronavirus, tratați în mai multe spitale din Grecia cu un nou medicament, dezvoltat de o echipă de la Centrul Medical Sourasky din Tel Aviv, ca parte a procesului de fază II a tratamentului, au fost externați în cinci zile sau mai puțin.
Studiul de fază II a confirmat rezultatele fazei I, care a fost efectuată în Israel iarna trecută. 29 din 30 de pacienți în stare moderată până la gravă s-au recuperat în câteva zile.
Scopul principal al acestui studiu a fost de a verifica dacă medicamentul este sigur”, a declarat prof. Nadir Arber. „Până în prezent nu am înregistrat niciun efect secundar semnificativ la niciun pacient din ambele grupuri.
Testul a fost realizat la Atena, deoarece Israelul nu avea suficienți pacienți relevanți. Investigatorul principal a fost cordonatorul pentru coronavirus al Greciei, prof. Sotiris Tsiodras.
Prof. Arber și echipa sa, inclusiv dr. Shiran Shapira, au dezvoltat medicamentul pe baza unei molecule pe care profesorul o studiază de 25 de ani, numită CD24, prezentă în mod natural în organism.
Este important să ne amintim că 19 din 20 de pacienți cu COVID-19 nu au nevoie de terapie”, a spus Arber. „După o fereastră de cinci până la 12 zile, aproximativ 5% dintre pacienți încep să se deterioreze.”
Principala cauză a deteriorării clinice este supraactivarea sistemului imunitar, cunoscută și sub numele de furtună de citokine. În cazul pacienților cu COVID-19, sistemul începe să atace celulele sănătoase din plămâni.
Aceasta este exact problema pe care o vizează medicamentele noastre”, a spus el.
CD24 este o mică proteină care este legată la membrana celulelor și are multe funcții, inclusiv reglarea mecanismului responsabil pentru furtuna de citokine.
Prof. Arber a subliniat că tratamentul, EXO-CD24, nu afectează sistemul imunitar în ansamblu, ci vizează doar acest mecanism specific, ajutând la găsirea din nou a echilibrului său corect.
„Acesta este un medicament de precizie”, a spus el. Suntem foarte fericiti ca am găsit un instrument pentru a aborda fiziologia bolii.
Steroizii, de exemplu, opresc întregul sistem imunitar”, a explicat el în continuare. „Echilibrăm partea responsabilă pentru furtunile de citokine folosind mecanismul endogen al corpului, adică instrumente oferite chiar de organism.
Arber a menționat că un alt element important al acestui tratament este administrarea acestuia.
Angajăm exosomi, vezicule foarte mici derivate din membrana celulelor care sunt responsabile pentru schimbul de informații între ele”, a spus el.
„Reușind astfel să le livrăm exact acolo unde sunt necesare, evităm multe efecte secundare”, a adăugat el.
Echipa este acum gata să lanseze ultima fază a studiului.
Însă, oricat de promițătoare pot fi rezultatele primelor faze ale unui tratament, nimeni nu poate fi sigur de nimic până cand rezultatele nu sunt comparate cu cele ale pacientilor care primesc un placebo, a spus el.
Aproximativ 155 de pacienți cu coronavirus vor lua parte la studiu. Două treimi dintre ei vor primi medicamentul, iar o treime un placebo.
Studiul va fi realizat în Israel și ar putea fi realizat și în alte țări, dacă numărul pacienților din țară nu va fi suficient.
Sperăm să finalizăm testele până la sfârșitul anului„, a spus Arber.
Dacă rezultatele sunt confirmate, el a promis că tratamentul poate fi disponibil relativ rapid și la un cost redus.
În plus, un succes ar putea deschide calea pentru a trata multe alte boli, a încheiat el.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here