Academia Română, protest față de decizia „gravă” și „nejustificată” de demitere a lui Nicolae Zamfir, directorul „laserului de la Măgurele”

Inquam Photos / Octav Ganea

Biroul Prezidiului Academiei Române consideră „nejustificată” demiterea academicianului Nicolae-Victor Zamfir din funcţia de director general al Institutului Naţional pentru Fizică şi Inginerie Nucleară „Horia Hulubei” (IFIN-HH), de către ministrul Educaţiei Monica Anisie şi afirmă că se aştepta „la dialog” înaintea unei asemenea decizii „grave”, argumentând că demiterea conducerii Institutului în momentul când ELI-NP începe să fie operaţional pune în pericol finalizarea proiectului, având grave consecinţe financiare şi afectând imaginea României.

Directorul Nicolae Zamfir a fost revocat din funcţie, vineri seară, de ministrul Educaţiei, Monica Anisie, fiind înlocuit de Nicolae Mărginean.  Zamfir a declarat sâmbătă, la Digi24, că a fost uimit de acest gest şi că nu i s-a dat nicio explicaţie. El se consideră victima unei campanii de denigrare duse de anumiţi angajaţi ai Institutului pe care i-a sancţionat pentru nerespectarea unor reguli.

Potrivit conducerii Acedemiei Române, cariera ştiinţifică, prestigiul şi rezultatele academicianului Zamfir în conducerea IFIN-HH şi a Proiectului ELI-NP sunt de notorietate la nivel naţional şi internaţional.

„În virtutea colaborării dintre Academia Română şi Ministerul Educaţiei şi Cercetării, ne-am fi aşteptat la un dialog, înainte de luarea unei asemenea grave decizii”, se arată într-un comunicat al Academiei.

„Actul şi maniera demiterii de către Ministrul Educaţiei şi Cercetării a Directorului General al Institutului care implementează Proiectul ELI-NP sunt de neînţeles. În plus, ele au conotaţii mai largi, reprezentând o ameninţare reală de blocare a evoluţiei clar ascendente a cercetării ştiinţifice româneşti la nivel mondial”, au transmis reprezentanţii Academiei.

Aceştia subliniază că proiectul ELI-NP înseamnă investiţii în tehnologii de vârf, unice în lume şi deja puse în funcţiune, înseamnă atragerea de specialişti de cea mai înaltă calificare din întreaga lume, valorificarea inteligenţei româneşti la cel mai înalt nivel şi, nu în ultimul rând, readucerea în România a tinerilor plecaţi tocmai din cauza lipsei infrastructurii performante de cercetare.

„Demiterea conducerii Institutului în momentul când ELI-NP începe să fie operaţional pune în pericol finalizarea proiectului, având grave consecinţe financiare şi afectând imaginea României. În aceeaşi măsură, gestul nejustificat al acestei demiteri ilustrează, din păcate, incapacitatea factorilor decizionali de a acţiona coerent şi predictibil şi de a arăta lumii că România are potenţialul şi capacitatea de a fi partener cu drepturi egale în cel puţin un domeniu de referinţă la nivel mondial: cercetarea ştiinţifică”, se adaugă în comunicat.

Academia Română cere Guvernului „să se implice în stoparea unor astfel de acţiuni contrare intereselor ţării noastre”.

Academia aminteşte că în data de 21 mai 2020 a criticat „acţiunile concertate de discreditare a României, a Centrului ELI-NP”, şi a atras atenţia, la acel moment, asupra evidenţei existenţei unor interese obscure, al căror scop se situează în afara intereselor cercetării ştiinţifice româneşti şi ale României.

Membrii Academiei Române consideră că proiectul ELI-NP este reprezentativ pentru plasarea României pe „harta ţărilor puternice în domeniul cercetării ştiinţifice şi dezvoltării tehnologice”.

1 COMENTARIU

  1. Monica nu mai incape din cauza dm Zamfir . Omul acesta alaturi de biserica Ortodoxa sunt singurii care mai comstruiesc in Romania sub brend romanesc . Si academiciana asta din PNL s-a gandit ea ca daca tulbura apele limpezi din institutul ELI se procopseste cu spaga data de italenii cu care institutul este in proces pentru nerespectarea contractului de livrare echipamente , iar daca pune o sluga ce sigur va uita o hartie in sertar in asa fel incat procesul sa fie pierdut de institutul romanesc (model fratii Micula , Rosia Montana , Behtel etc) si agentii straini din Romania sa furnizeze patrimoniu romanesc gratuit strainilor comanditari .
    Dm Rares Bogdan acum trebuie aratat patriotismul fata de Romania , prin apararea unui om ce lucreaza in sprijinul unui institut romanesc , si care acum are nevoie de prieteni romani . Nu este necesar decat sa va deplasati sa vorbiti cu dm Zamfit , iar zmeii vanzatori se vor speria .
    Asta doar daca patriotismul este autentic sinu mimat .

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here