Accesul ruşilor, restrâns la castelul Vincennes

Kremlinul a criticat marţi măsurile ”ostile” luate împotriva cetăţenilor ruşi în unele ţări europene, precum restrângerea accesului acestora la castelul Vincennes în Franţa, şi le-a cerut acestor ţări să dea dovadă de ”raţiune”, relatează AFP, citată de Agerpres.ro.

Accesul în castelul Vincennes din apropiere de Paris, unde sunt păstrate şi arhive ale Ministerului francez al Apărării, a fost restrâns pentru vizitatorii ruşi, ca urmare a agresiunii Rusiei împotriva Ucrainei.

Întrebat despre această măsură, precum şi despre apelurile din Finlanda de sistare a emiterii vizelor turistice pentru cetăţenii ruşi, purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, a îndemnat aceste ţări ”să-şi revină în fire”.

”Aceste declaraţii vin din partea unor ţări pe care noi le-am desemnat drept inamicale (…) Mai multe dintre aceste ţări sunt ghidate de ostilitatea lor până la inconştienţă”, a spus Peskov adresându-se presei.

”Cred că, odată cu timpul, raţiunea va prevala din nou şi aceia care fac astfel de declaraţii îşi vor reveni în fire”, a adăugat purtătorul de cuvânt al preşedintelui Vladimir Putin.

Ministerul francez al Apărării a confirmat luni pentru AFP că a restrâns accesul cetăţenilor ruşi la Castelul Vincennes după agresiunea rusă contra Ucrainei, dar pot fi totuşi făcute ”cereri legate de exercitarea profesiei de jurnalist”.

Confirmarea a venit după ce la sfârşitul lunii iulie accesul a două femei din Rusia a fost refuzat în acest castel unde se află şi unul dintre centrele Serviciului Istoric al Apărării (SHD).

În acest timp, în Finlanda, partidul conservator din opoziţie a cerut sistarea emiterii de vize turistice pentru cetăţenii ruşi, după ce a fost observată o creştere a sosirilor turiştilor ruşi în această ţară care urmează să adere la NATO.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here