Acord în Congres între democraţi şi republicani în vederea evitării intrării SUA în incapacitate de plată

Congresul american a ajuns la un acord în vederea unei evitări a intrării Statelor Unite într-o incapacitate de plată catastrofală la 18 octombrie, a anunţat joi liderul democrat în Senat Chuck Schumer, relatează AFP.
”Am o veste bună. Am ajuns la un acord pentru a prelungi plafonul datoriei” până în decembrie, a declarat el în hemciclul Camerei superioare a Congresului, adăugând că speră ca acesta să treacă ”încă de azi”.
Acest acord în vederea unei creşteri a datoriei Statelor Unite – la care democraţi au ajuns după patru zile de negocieri cu republicanii – permite primei economii a lumii să evite să înceteze să mai efectueze plăţi la 18 octombrie, data la care Trezoreria estima că ţara rămânea fără lichidităţi.
Acest lucru înseamnă o creştere a capacităţii îndatorării Statelor Unite.
Această sumă maximă a îndatorării Americii, gestionată de către Congres, este stabilită la un pic peste 28.000 de milarde de dolari.
Statele Unite, care aproape ca toate marile economii trăiesc pe credit de decenii în privinţa chetuielilor publice, au ridicat deja în nenumărate rânduri acest faimos ”plafon”.
Însă republicanii au început, în timpul preşedinţiei lui Barack Obama, să facă din această manevră legislativă de rutină un instrument de presiune politică, potrivit News.ro.

Liderul republicanilor din Senatul SUA, Mitch McConnell, le-a oferit miercuri democraţilor o soluţie temporară pentru a ieşi din impasul parlamentar şi a evita riscul iminent al unei intrări în incapacitate de plată a SUA, relatează AFP, citat de Agerpres.

”Pentru a-i proteja pe americani de o criză pe termen scurt provocată de democraţi”, McConnell propune un plan care le va permite democraţilor să aprobe rapid o nouă limită de îndatorare care va fi valabilă până în decembrie. Acest lucru îi va oferi partidului lui Joe Biden suficient timp pentru a aproba o soluţie pe termen mai lung doar cu voturile democrate, printr-o manevră parlamentară complicată.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here