Acord între Siria și kurzi ”pentru a preveni şi a bloca acest asalt turc”

Armata siriană va desfăşura forţe de-a lungul fruntierei cu Turcia, într-un acord cu administraţia condusă de kurzi în nordul Siriei, pentru a ajuta la respingerea ofensivei turce, a anunţat duminică administraţia kurdă, transmite Reuters, preluat de News.ro.

Desfăşurarea armatei va susţine Forţele Democrate Siriene (SDF) conduse de kurzi în combaterea ”acestei agresiuni şi eliberarea zonelor în care au intrat armata turcă şi mercenarii”, potrivit aministraţiei conduse de kurzi, a anunţat armata referindu-se la rebelii sirieni susţinuţi de Turcia.

Acestă măsură va permite eliberarea altor oraşe ocupate de armata turcă, cum ar fi Afrin. Armata turcă şi rebelii sirieni alianţi i-au gonit pe rebelii kurzi din Afrin în 2018.

Acordul a survenit după decizia surprinzătoare a Statelor Unite de a retrage un grup din forţele sale de pe un sector de la graniţă, deschizând calea incursiunii Turciei.

 SDF, un aliat vital al Statelor Unite în campania împotriva Statului Islamic, a numit decizia Washingtonului drept ”un cuţit în spate”.

”Pentru a preveni şi a bloca acest asalt turc, s-a ajuns la un acord cu guvernul sirian, a cărei datorie este să protejeze graniţele ţării şi să protejeze suveranitatea siriană, pentru ca armata siriană să intre şi să se desfăşoare de-a lungul graniţei dintre Siria şi Turcia”, potrivit unui comunicat.

Forţele conduse de kurzi au stabilit un control asupra unor zone din estul şi nordul Siriei, de la izbucnirea războiului civil sirian în 2011, înfiinţând guverne proprii, dar afirmând întotdeauna că obiectivul lor este autonomia şi nu independenţa.

În pofida animozităţii dintre grupările kurde şi Damasc, unde guvernul i-a persecutat sistematic pe kurzii sirieni, SDF a intrat rareori în conflict cu guvernul sirian în timpul războiului.

Cele două părţi par să îşi fi coordonat campaniile militare împotriva inamicilor comuni, în special rebelii susţinuţi de turci participanţi la ofensiva armatei turce.

1 COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here