Acuzații grave ale lui Zelenski la adresa Iranului: Au știut de la început că au doborât avionul cu o rachetă

Iranul a ştiut imediat, la 8 ianuarie, că a distrus avionul de linie ucrainean care efectua zborul PS752, cu o rachetă, a denunţat luni preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski, după difuzarea unei înregistrări audio a unei convorbiri între un pilot iranian şi turnul de control de pe aeroportul din Teheran, relatează Reuters.

”Este o zonă activă? Sunt lumini care seamănă cu o rachetă” spune pilotul unui avion – în momentul în care avionul aparţinând companiei ucrainene Ukraine International Airlines (UIA) este doborât în apropiere de capitala iraniană –  în această înregistrare confidenţială, difuzată de un post de televiziune ucrainean duminică seara.

Teheranul a reproşat autorităţilor ucrainene faptul că au lăsat să fie divulgată această conversaţie şi a anunţat că încetează să mai împărtăşească, de-acum înainte, cu Kievul orice element de anchetă cu privire la doborârea zborului PS752, soldată cu 176 de morţi.

După ce şi-a negat responsabilitatea timp de trei zile, Iranul a recunoscut că a doborât avionul ucrainean şi a explicat că l-a considerat, din greşeală, drept un un aparat inamic, în contextul în care Republica islamică se afla în alertă cu privire la eventuale atacuri aeriene americane.

Volodimir Zelenski apreciază, într-un interviu televizat, că înregistrarea dezvăluită duminică ”dovedeşte faptul că partea iraniană ştia de la început că avionul nostru a fost doborât cu o rachetă”.

”(Pilotul) spune: «mi se pare că este pe cale să zboare o rachetă». El o spune atât în persană, cât şi în engleză. Totul este clar aici”, a subliniat şeful statului ucrainean.

În înregistrare, pilotul companiei aeriene Aseman interoghează turnul de control:

– Zona este activă? Sunt lumini care seamănă cu o rachetă. E ceva? întreabă el.

– Nimic nu ni s-a semnalat. Cu ce seamănă această lumină? îi răspunde controlorul aerian.

– Este lumina unei rachete, îi răspunde pilotul.

Se aude apoi cum turnul de control încearcă zadarnic să ia contactul cu avionul de linie ucrainean prin radio.

Pilotul aeronavei iraniene declară după aceea că a văzut ”o explozie mare”. ”Am văzut-o extrem de bine. Nu ştiu cu adevărat ce era”, afirmă el.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here