AFP: Kremlinul, fără „speranţă sau vreo iluzie specială” după rezultatele celui de-al doilea tur al alegerilor legislative anticipate din Franţa

Sursa: Twitter

Kremlinul a declarat luni că nu are nici ”speranţa” şi nici ”iluzia” vreunei îmbunătăţiri a relaţiilor între Paris şi Moscova, tensionate în special de conflictul din Ucraina, având în vedere rezultatele celui de-al doilea tur al alegerilor legislative anticipate din Franţa, informează AFP, citată de Agerpres.ro.

„Pentru Rusia, cel mai bine ar fi o victorie a forţelor politice pregătite să facă eforturi pentru restabilirea relaţiilor noastre bilaterale. Dar, pentru moment, nu vedem o astfel de voinţă politică clar exprimată din partea nimănui, aşa că nu nutrim vreo speranţă sau vreo iluzie specială pe acest subiect”, a declarat presei purtătorul de cuvânt al preşedinţiei ruse, Dmitri Peskov.

Preşedintele Dumei de Stat (camera inferioară a parlamentului federal rus), Viaceslav Volodin, a salutat faptul că francezii „i-au arătat uşa lui (Emmanuel) Macron”.

„Aceeaşi soartă îi aşteaptă pe toţi liderii europeni aflaţi în prezent la putere, care se amestecă în problemele suverane ale altor state, în timp ce cetăţenii lor le cer să rezolve problemele interne şi să dezvolte economia naţională”, a afirmat el pe canalul său de Telegram.

Liderii ruşi au manifestat prudenţă după primul tur al alegerilor parlamentare din Franţa, când Adunarea Naţională (Rassemblement National, RN), partidul de extrema dreaptă cel mai favorabil îmbunătăţirii relaţiilor cu Kremlinul, a ieşit pe primul loc.

Chiar înainte ca primele estimări de duminică seară să plaseze RN pe locul al treilea, după Noul Front Popular şi tabăra lui Emmanuel Macron, ministrul de externe rus Serghei Lavrov criticase numeroasele retrageri intervenite între cele două tururi, care au redus şansele RN de a obţine o majoritate.

„Al doilea tur pare să fi fost conceput tocmai pentru a manipula voinţa exprimată de alegători în primul tur (…) ceea ce nu prea arată a democraţie”, a declarat Serghei Lavrov jurnalistului Pavel Zarubin, un apropiat al Kremlinului.

Le Monde: Macron îi cere premierului Attal să rămână în funcţie pentru „stabilitatea ţării”

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here