Agenții Kremlinului. Oligarhi conectați la Putin, cu contracte de la ministerul rus al Apărării, fac afaceri în Letonia și iau subvenții de la UE

Sursa: The Insider

<< Oligarhii Iskandar Mahmudov și Andrei Bokarev, conectați la Kremlin, continuă să facă afaceri în Letonia. Ei își controlează companiile din Riga atât personal, cât și prin interpuși. Autoritățile letone nu consideră îi consideră pe Bokarev și Mahmudov o amenințare la adresa securității naționale, în ciuda faptului că sunt furnizori ai armatei ruse. Mai mult, oligarhii primesc în continuare finanțare sub formă de granturi de la UniuneaEuropeană,  distribuite de autoritățile letone >>, dezvăluie The Insider (într-un text publicat în rusă și engleză).

<< Uzina de inginerie electromecanică din Riga a avut soarta multor întreprinderi mari din spațiul post-sovietic. În anii 1990, fabrica, în declin, a fost transformată într-o societate pe acțiuni. Cu toate acestea, a reușit să supraviețuiască, iar astăzi Rīgas elektromašīnbūves rūpnīca (RER) este o fabrică destul de mare, care produce echipamente electrice pentru trenuri, vagoane de metrou și transport public urban.

Sursa: The Insider

Potrivit registrului comerțului leton, în 2021, 36 % din acțiunile RER erau controlate de compania rusă TransComponent Holding, LLC. Datele din registrul leton arată că sediul anterior al companiei fusese la Moscova, pe strada Bolșaia Lubianka, dar anul trecut s-a mutat la Tver.

Iskandar Mahmudov și Andrei Bokarev dețin, fiecare, 20% în TransComponent Holding, printr-un lanț de entități juridice (Violan LLC și Elarium LLC). Restul acțiunilor sunt deținute de partenerii lor, mai puțin cunoscuți publicului larg.

Sursa: The Insider

Bokarev și Mahmudov sunt prieteni vechi ai Kremlinului. Prin companiile lor – UGMK, Kuzbassrazrezugol, Transmașholding etc. – au devenit unul dintre cei mai mari contractori guvernamentali din Rusia. Cei doi oligarhi sunt și furnizori ai Ministerului rus al Apărării. Unul dintre partenerii lor de afaceri în concernul de armamkent, Kalașnikov, a fost Alexei Krivoruciko, acum ministru adjunct al apărării, în Rusia. Bokarev (foto jos, alături de Putin) și Mahmudov au părăsit Kalașnikov, dar au continuat să furnizeze motoare diesel pentru navele de război rusești prin fabrica lor din Kolomna.

Mahmudov (foto jos) și Bokarev au fost implicați în mai multe dosare penale, ca oameni de afaceri, prin care au fost spălați bani rezultați din infracțiuni. Într-un dosar penal german din 2007, aceștia apar drept deținători ai fondului ilicit al grupului de crimă organizată Izmailovo, în timp ce un dosar penal spaniol din 2008 susține că grupul de crimă organizată Tambov-Malișev a spălat și bani prin compania lor, UGMK.

Sursa: The Insider

Cu toate acestea, pachetul majoritar de 46% din compania letonă RER era deținut de Krona Grup, cu sediul la Moscova. După cum a aflat The Insider, Bokarev și Mahmudov se află și ei în spate său.

La momentul 2020, lista beneficiarilor JSC Krona Grup, prin intermediul companiilor offshore cipriote, îi includea pe Igor Lozovoi, cetățean rus, și Sergeyus (sau, ortografiat alternativ, Sergiyus) Greciukas, cetățean lituanian. Cu toate acestea, atunci 80% din Krona Grup JSC a fost achiziționat de TransComponent Holding. După care și-a consolidat proprietatea asupra RER. Din informațiile The Insider, Bokarev și Mahmudov au „cumpărat” compania de la ei înșiși: ani buni o controlaseră prin intermediul interpușilor.

Lozovoi, 62 de ani, este angajat al companiilor lui Bokarev și Mahmudov. Cel puțin în 2012-2015, a lucrat ca director general adjunct la Mosmetrostroi, companie deținută atunci de oligarhi. La sfârșitul anilor 1990, potrivit arhivelor Ministerului Afacerilor Interne, Lozovoi a fost implicat într-un dosar penal legat de un faliment, în Hakassia, s-a sustras arestării și a figurat pe lista celor dați în urmărire.

Greciukas (foto jos) este fostul șef al reprezentanței lui Bokarev și Mahmudov, Transmașholding, din Lituania. În diferite momente, holdingul deținut de oligarhii infractori aflați în strânsă legătură cu Ministerul rus al Apărării a furnizat Lituaniei vagoane de pasageri, vagoane de marfă, autobuze feroviare, locomotive diesel, locomotive de manevră și locomotive diesel de pasageri.

Sursa: The Insider

Legătura Krona Grup cu Bokarev și Mahmudov este evidențiată și de numărul de telefon, care coincide cu cel al MPK. MPK LLC, ale cărei active includ transportatorii de cale ferată suburbană, este controlată de oligarhii înșiși.

Krona Grup din Rusia este distribuitorul exclusiv al RER din Letonia. Și, la rândul său, acționează ca un antreprenor pentru Compania Centrală Suburbană de Pasageri a lui Bokarev și Mahmudov (ȚPPK). Și Transmașholdingul oligarhilor este listat printre partenerii RER pe site-ul oficial al companiei.

Mai mult, directorul general al RER din Letonia, Stanislav Vodolazski, este atât directorul general al Krona Grup, cât și un angajat al Companiei Centrale Suburbane de Pasageri a lui Bokarev și Makhmudov. În orice caz, potrivit The Insider, el a primit de la ȚPPK un permis digital în 2020 pentru a se deplasa prin Moscova în timpul restricțiilor de carantină. În 2015, Vodolazski (foto jos) a fost implicat și într-un dosar penal, legat de un faliment și neplata salariilor angajaților Uzinei de mașini-unelte Simbirsk, pe care o conducea.

Sursa: The Insider

Legăturile de afaceri ale lui Bokarev și Mahmudov au implicat toate țările baltice. Pe lângă Lituania și Letonia, prin ȚPPK ei sunt de mult timp parteneri cu una dintre cele mai bogate femei din Estonia, Tatiana Liksutova (foto jos), fosta soție a viceprimarului Moscovei, Maxim Liksutov.

The Insider

The Insider a arătat că, în 2021, Tatiana Liksutova a fost parteneră cu Bokarev și Mahmudov în Fredlake Holdings. Liksutova deținea un pachet de 22% din compania offshore cipriotă (lista beneficiarilor este dezvăluită în raportul auditorului al MPK LLC, la acea vreme o subsidiară rusă a Fredlake Holdings). În același timp, Bokarev și Mahmudov au făcut sute de miliarde de ruble din contracte cu metroul din Moscova, adică sub supravegherea oficialului guvernamental Liksutov.

RER din Letonia are, de asemenea, o filială, LATVO, care este angajată în vânzarea în vrac de utilaje și echipamente. Capitalul propriu este de 5,5 milioane de euro. Compania-mamă, RER, are un capital propriu mai mare, de 8,1 milioane de euro, iar în 2021 cifra de afaceri anuală a ajuns la aproape 33 de milioane de euro.

Compania letonă, controlată de oligarhii ruși, operează în toată Europa. De exemplu, în luna mai, RER a prezentat un nou motor electric pentru troleibuze și autobuze electrice în Republica Cehă. În plus, RER primește finanțare de la Uniunea Europeană. Compania absoarbe banii alocați de fondurile UE de sprijinire a afacerilor, prin Agenția de Investiții și Dezvoltare din Letonia și Ministerul Economiei. De exemplu, Fondul European de Dezvoltare Regională sponsorizează în prezent proiectul „Control termic inteligent al conducerii vehiculelor electrice integrate cu motoare de bord, convertoare electronice de putere, surse de alimentare și circuite termice”. Pe cheltuiala contribuabililor europeni, 527.000 de euro au fost alocați oligarhilor ruși.

În ciuda apelurilor din partea Fundației Anticorupție și, personal, ale lui Alexei Navalnîi, Uniunea Europeană nu a impus încă sancțiuni împotriva lui Bokarev și Mahmudov. Până acum, ei apar doar pe lista de sancțiuni a Marii Britanii. >>

Guvernatorii, împinși să-i viziteze pe mobilizați în tranșee. Celelalte măsuri de PR dorite de Putin, mimate de liderii regiunilor

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here