Guvernatorii, împinși să-i viziteze pe mobilizați în tranșee. Celelalte măsuri de PR dorite de Putin, mimate de liderii regiunilor

Vinerea trecută, primarul Moscovei, Serghei Sobianin (foto), a vizitat „linia de apărare” din autointitulata Republică Populară Lugansk (LPR), unde a discutat cu moscoviții mobilizați acolo, scrie Kommersant. Sobanin vizitase anterior Luganskul „sponsorizat”, dar nu mai fusese în tranșee. Duminică, guvernatorul regiunii Kursk, Roman Starovoit, i-a vizitat pe cei mobilizați în sectorul Kupiansk. În acest context, Kommersant subliniază că de o lună, președintele Vladimir Putin le cere personal șefilor de regiuni să acorde atenție mobilizaților și familiilor acestora și se pare că această sarcină devine o prioritate pentru ei.

De exemplu, liderul teritoriului Altai, Viktor Tomenko, a început să reproducă vorbele președintelui aproape textual, la propriile întâlniri cu șefii de raioane. S-a ajuns la punctul în care ministerul regional al protecției sociale a decis să publice rapoarte cu numărul exact de familii mobilizate care au fost vizitate de „echipe de specialiști”, pe  fiecare municipalitate. Potrivit instituției, până la sfârșitul lunii noiembrie au fost primite 1.700 de plângeri de la rudele soldaților pe probleme casnice, de la stabilirea paternității până la repararea acoperișului.

Și-a suflecat mânecile și guvernatorul teritoriului Krasnodar, Veniamin Kondratiev. La două zile după audiență, a dat raportul despre cadourile de Anul Nou pe care le vor primi copiii locuitorilor mobilizați, din regiune, precum și despre plata a 20.000 de ruble, din bugetul regional, pentru fiecare copil.

Întâlnirile față în față ale guvernatorilor cu membrii de familie ai mobilizaților au devenit, poate, cea mai comună manifestare publică a grijii, mai notează Kommersant. De amintit, subliniază ziarul, că însuși Vladimir Putin s-a întâlnit cu mame de militari, pe 25 noiembrie. Iar evenimente similare au raportat deja Dmitri Mahonin (teritoriul Perm), Roman Starovoit (regiunea Kursk), Alexander Brecealov (Udmurtia), Serghei Melikov (Daghestan), Vasili Golubev (regiunea Rostov), ​​Kazbek Kokov (Kabardino-Balkaria), Roman Busargin (regiunea Saratov) şi mulţi alţi lideri regionali.

O altă practică devenită comună este crearea unui „pașaport social” pentru familia persoanei mobilizate, care să conțină informații despre toate rudele și problemele acestora.

În fine, cel mai ilustru mod de a demonstra grija guvernatorului este de a se duce „în fața” mobilizaților. Astfel, notează Kommersant, pe lângă Serghei Sobianin (care s-a deplasat în LPR săptămâna trecută), guvernatorul Stavropolului, Vladimir Vladimirov, a vizitat prima linie la sfârșitul lunii noiembrie, în regiunea Herson. Guvernatorul de Kamceatka, Vladimir Solodov, a vizitat și el Svetlodarsk și Mironovskoe (autotintitulata Republică Populară Donețk) nu departe de linia de contact. Duminică, guvernatorul Kurskului, Roman Starovoit, a anunțat o vizită la mobilizații din zona de luptă.

Preocuparea pentru cei mobilizați și familiile acestora a devenit nu doar un KPI-cheie pentru șefii de regiuni, ci și creează noi riscuri pentru ei, consideră politologul Konstantin Kalacev: „Insuficiența eforturilor sau cazurile scandaloase pot deveni motiv de înlăturare a cadrelor. Mai ales dacă existau deja motive pentru asta și lipsea doar un pretext”.

Îndoctrinarea prin film. Ce vor vedea rușii la cinema: „degradarea Europei”, „colonialismul lumii anglo-saxone” sau „misiunea Rusiei de menținere a păcii”. Lista completă, în 17 puncte

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here