Agricultura românească, „meteodependentă”. Oros deplânge seceta severă din țară

Ministrul Agriculturii, Adrian Oros, spune că sunt afectate de secetă 2,9 milioane de hectare din toate judeţele din Moldova şi din sudul ţării, fiind vorba de toate culturile semănate în toamnă. El spune că toate persoanele afectate de secetă vor fi despăgubite.

Ministrul Agriculturii a fost întrebat joi, într-o conferinţă de presă, câte judeţe şi ce suprafaţa este afectată de secetă. 

“Toate judeţele din Moldova şi din sudul ţării. Toate culturile semănate în toamnă, 2,9 milioane de hectare: grâu, seceră, orz, orzoaică şi rapiţă. Sigur că gradul de afectare este diferit şi pe zone şi pe culturi. De aceea nici nu vrem acum să venim cu nişte cifre privind despăgubirile pentru că vrem să avem o imagine completă în aşa fel încât să putem identifica clar toate sumele care sunt necesare şi oamenii să fie despăgubiţi corect şi nu vrem să avansăm sume, să creăm expectanţe. Vrem să facem lucrurile temeinic, dar cu siguranţă vom despăgubi pe toţi cei care au fost afectaţi de secetă”, a spus Adrian Oros, citat de News.ro.

Sistemul de irigații 

El s-a referit în conferinţa de presă şi la sistemul de irigaţii, spunând că în ultimii ani capacitatea irigabilă a ajuns la 800.000 de hectare.

“Avem o suprafaţă irigabilă cam 10 la sută din suprafaţa arabilă. Acolo suntem în acest moment. A fost un program ambiţios început în 2016 privind reabilitarea infrastructurii principale când trebuiau să se reabiliteze infrastructura principală care deservea cam două milioane de hectare şi trebuiau să fie cheltuite sume apropiate de un miliard de euro. Situaţia pe care am preluat-o şi care este la acest moment este că s-au cheltuit doar o cincime, aproximativ 200 de milioane de euro şi s-au reabilitat cam 800 de mii de hectare. Asta este capacitatea irigabilă pe hârtie. Când vom porni activitatea de irigare, vom vedea şi calitatea lucrărilor care s-au făcut în această perioadă, dacă s-a urmărit un grafic de lucrări, dacă lucrările s-au executat  şi sunt de calitate şi dacă efectiv cele 840.000 de hectare sunt într-adevăr irigate”, a spus ministrul Agriculturii.

El a precizat că a avut o discuţie cu reprezentanţii Hidroelectrica să cumpere de la ei curentul folosit de ANIF la irigaţii.

“Am avut o discuţie cu cei de la Hidroelectrica, curentul pe care îl foloseşte ANIF-ul ca să ducă apa, care este gratuită, până la acele staţii de punere sub presiune, să-l cumpărăm direct de la Hidroelectrica, să nu-l mai cumpărăm de la băieţii deştepţi la nişte preţuri foarte mari”, a mai spus Adrian Oros.

El a mai afirmat că până acum fermierii au cerut ca doar o suprafaţă de 100.000 de hectare să fie irigată.

“Dacă suprafaţa contractată anul acesta a fost de 840.000 de hectare, suprafaţa irigatată acum care s-a cerut să fie irigată este de 102.000 de hectare. Facem apel la cei care au făcut contracte cu noi, să facă cereri, să dăm drumul la apă pe canale. Noi oricum am umplut canale pe o distanţă de 1.621 de kilometri, iar suprafaţa deservită urmare umplerii acestor canale ar fi de 504.000 de hectare, dar la ora actuală se irigă doar 102.000 hectare”, a explicat ministrul.

„Iar acum aceste personaje încearcă să ne dea lecţii”

Adrian Oros a criticat şi guvernările trecute pe care le-a acuzat că au dus agricultura în stadiul de a fi „meteodependentă”.

“Am văzut în ultimele zile că primim lecţii de la cei care au gestionat situaţi din agricultură multă vreme şi au dus agricultura românească în acest stadiu, în care să fie meteodependentă, dacă nu plouă, să nu avem producţii, securitatea alimentară a ţării să stea la mâna câtorva traderi şi mari fermieri şi de aceea am fost nevoiţi să oprim exporturile la un moment dat pentru că nu vroiam să ajungem ca securitatea alimentară a ţării să fie la mâna câtorva traderi şi mari fermieri. Iar acum aceste personaje încearcă să ne dea lecţii şi să ne spună că ar trebui să declarăm stare de calamitate. Sigur, noi ar fi trebuit să declarăm stare de calamitate exact când s-a terminat guvernarea lor pentru că ţara era deja calamitată de această guvernare”, a explicat Adrian Oros.

Stocurile de alimente

Ministrul Agriculturii a mai fost întrebat cum stă România cu stocurile de alimente şi dacă pot lipsi unele alimente din cauza secetei.

“Sunt suficiente stocuri, noi le monitorizăm în continuare. Foarte mulţi dintre producătorii noştri şi procesatorii noştri au stocuri foarte mari, care nu sunt vândute şi au probleme cu acest lucru. Pentru că s-a schimbat comportamentul de cumpărare foarte mult şi datorită restricţiilor de mişcare, dar nu numai, s-a închis tot ceea ce înseamnă Horeca, foarte mulţi dintre producători aveau nişată producţia exact pe acest domeniu. La lapte şi produse lactate avem nişte stocuri foarte mari, procesatorii încep să plătească tot mai puţin litrul de lapte pentru că nu mai au ce să facă, nu mai au unde să-l proceseze şi să-l depoziteze, au stocuri foarte mari. Carne de pui, legume, carne de vită, sunt câteva sortimente la care avem stocuri foarte mari”, a spus ministrul.

El a precizat şi că stocurile pentru cereale vor fi suficiente până la noua recoltă despre care a afirmat că va fi foarte slabă.

„Stocurile pentru cereale vor fi suficiente până la noua recoltă, care din păcate va fi foarte slabă, dacă va fi 50-60% va fi foarte bine. În anii foarte buni când a plouat, am produs la 9 milioane de tone de grâu. Consumul intern este de între 2,5 şi 3 milioane. Pentru panificaţie cam 2,2 milioane, restul pentru cei care procesează şi care lucrează în domeniul panificaţiei. Dacă va fi jumătate, va fi undeva la 5,6 milioane. Deci consumul intern va fi acoperit, va trebui să avem grijă să ţinem cerealele în ţară. Şi avem această asigurare din partea celor care fac export şi import cu cereale, am făcut o înţelegere, noi o să ne ţinem de cuvânt, sper că şi domniile lor se vor ţine de cuvânt, dacă nu, avem acest instrument, extrem sigur, prin care putem să sistăm exporturile. Nu am dori să ajungem iar în acea situaţie”, a precizat Adrian Oros.


LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here