AIEA: Ucraina a pierdut orice legătură cu centrala nucleara de la Cernobîl

Sursa: Wikipedia

Ucraina a pierdut orice legătură cu centrala nucleară de la Cernobîl, ceea ce înseamnă că nu mai pot fi furnizate informaţii referitoare la situaţia centralei, anunţă AIEA, conform CNN, preluat de News.ro.

Anunţul AIEA referitor la pierderea contactului cu centrala a fost făcut joi, la o zi după ce centrala, aflată sub controlul forţelor ruse, a rămas fără surse externe de energie.

Şeful AIEA Mariano Grossi a transmis că instituţia încearcă să confirme informaţiile conform cărora alimentarea cu electricitate a fost restabilită la Cernobîl.

În cursul zilei de joi, autoritatea ucraineană de reglementare în domeniu a transmis AIEA că generatoarele de urgenţă furnizează energie electrică centralei de la Cernobîl.

„Pierderea contactului înseamnă că autoritatea de reglementare nu va mai putea oferi AIEA informaţii despre starea centralei”, conform AIEA.
Instituţa a citat afirmaţiile autorităţii de reglementare din Ucraina, conform cărora, potrivit informaţiilor primite înainte de pierderea legăturii, ambele linii de alimentare cu energie a centralei au fost afectate, consecinţa fiind deconectarea de la reţea.

AIEA a precizat, însă, că deconectarea de la reţea nu va avea un impact major asupra funcţiilor esenţiale de siguranţă ale centralei – unde se află mai multe facilităţi de stocare a deşeurilor radioactive – câtă vreme volumul apei de răcire a combustibilului uzat este suficient pentru a asigura răcirea fără a fi necesară furnizarea de energie electrică.

Luptați! Nu mai fugiți la benzinărie!

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here