„Ajunge cu sinecurile!” Un deputat USR propune desființarea Institutului Levantului, condus de Emil Constantinescu

Foto: INQUAM/George Călin

Deputatul USR Iulian Bulai a anunţat miercuri că a depus la Parlament o propunere legislativă care prevede desfiinţarea Institutului de Studii Avansate pentru Cultura şi Civilizaţia Levantului, în prezent condus de fostul preşedinte Emil Constantinescu.

Bulai susţine că Institutul Levantului are un buget anual de peste un milion de euro de la buget şi compară acest aspect cu situaţia altor instituţii de cultură care chiar „există şi chiar fac lucruri pentru oamenii României”. 

„20.000 de lei din bugetul milionar al Institutului au provenit, în 2018, din venituri proprii”, afirmă acesta pe Facebook.

El a ataşat postării un tabel cu subvenţiile primite de Institut în 2018 (5,3 milioane de lei) şi în 2019 (4,8 milioane de lei). Fondul de salarii pe 2018 a fost de 2,9 milioane de lei, iar pe 2019 – 3,39 milioane de lei. 

Deputatul prezintă şi câteva sume legate de salarizarea din Institut. „Un referent cu studii medii de la Institutul Levantului avea în 2019 un salariu brut de 4.048 de lei, în timp ce grila de salarizare unică prevede ca un cercetător ştiinţific III dintr-un institut de cercetare al Academiei Române să ajungă abia în 2022 la 4.216 lei brut. Salariul de bază de 8.356 lei brut al directorului adjunct al ISACCL a fost, în 2019, aproape cât va ajunge cel al unui director adjunct de cercetare de la Academie în 2022 (8.949 lei)”.

Potrivit deputatului, „doar 80.000 lei a alocat Institutul Levantului, în 2019, studiilor şi cercetărilor. Dintr-un milion de euro, cam 50.000 de euro s-au dus spre proiecte”.

„Fiecare om cu institutul lui pe persoană fizică, dar pe bani publici”

Parlamentarul precizează că „avem o lipsă cronică de specialişti într-o mulţime de domenii, cercetarea arheologică e aproape în agonie, instituţiile cu tradiţie şi recunoaştere internaţională sunt subfinanţate – iar statul român iroseşte resurse valoroase pentru întreprinderi fără plus-valoare, fără impact în societatea românească ori la nivel internaţional şi care, în final, subminează chiar domeniul ale cărui resurse le deturnează. Fiecare om cu institutul lui pe persoană fizică, dar pe bani publici – iată principiul de funcţionare al sinecurilor în statul român capturat. Căruia trebuie să-i punem capăt! Specialiştii din institutele de cercetare şi din muzee trebuie sprijiniţi să-şi facă meseria, nu o instituţie-căpuşă!”. 

Institutul, înființat în 2017

Institutul de Studii Avansate pentru Cultura şi Civilizaţia Levantului a fost înfiinţat de Parlamentul României prin Legea nr. 117 / 26 mai 2017, publicată în Monitorul Oficial nr. 404/ 30 mai 2017.

Potrivit informaţiilor de pe site-ul oficial, în 2011, profesorul Emil Constantinescu, ales preşedinte al Academiei de Diplomaţie Culturală din Berlin, a iniţiat şi organizat primul program de studii superioare în domeniul diplomaţiei culturale din lume (licenţă, masterat şi doctorat) în colaborare cu Universitatea din Bucureşti, Universitatea Babeş Bolyai din Cluj, Universitatea din Siena, Italia, fondată în 1640 şi Universitatea Furtwangen, Germania.

1 COMENTARIU

  1. Pe unde mai e vestitul său fiu? Fiica e de peste opt ani plantată în ambasada de la Roma, orice țară civilizată își rotează funcționarii diplomatici o dată la patru ani.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here