ALEGERI ÎN TURCIA | Purtătorul de cuvânt al partidului lui Erdogan acuză opoziţia că „încearcă să asasineze voinţa naţională”

Omer Celik (foto), purtător de cuvânt al partidului de guvernământ AKP al lui Recep Tayyip Erdoğan, i-a acuzat pe liderii opoziţiei de „încercare de a asasina voinţa naţională”, pentru că au acuzat agenţia de ştiri de stat Anadolu de denaturarea rezultatelor alegerilor, relatează The Guardian, citaat de News.ro.

„Înainte ca rezultatele să fie finalizate, dintr-o dată, purtătorul de cuvânt al alianţei de opoziţie şi primarii apar la televizor. Ca de obicei, au început să spună că agenţia Anadolu manipulează datele”, a declarat Celik.

Reacţia oficialului AKP intervine după ce candidaţii de opoziţie Mansur Yavaş şi Ekrem İmamoğlu au ţinut o conferinţă de presă în capitala turcă, Ankara, atacând agenţia de ştiri de stat Anadolu pentru că, potrivit lor, a difuzat rezultate distorsionate. Opoziţia acuză Anadolu că a difuzat mai întâi voturile numărate ale AKP, prezentând o imagine deformată a rezultatului general, şi susţin că alianţa lor este în frunte.

Cel mai mare partid de opoziţie, Partidul Republican al Poporului (CHP), desfăşoară o numărătoare paralelă prin plasarea propriilor observatori la fiecare urnă de vot şi prin fotografierea fiecărui buletin de vot pe măsură ce este numărat.

„Conform rezultatelor noastre, cu 23,87% din voturi numărate, Kemal Kılıçdaroğlu este în frunte”, a declarat Yavaş, care este şi primarul Ankarei, adăugând: „Aceste date provin din toată Turcia, dar pot spune că noi suntem în faţă în Istanbul şi Ankara”.

İmamoğlu, a cărui alegere ca primar al Istanbulului în 2019 a fost o cursă strânsă, în cele din urmă contestată de Erdoğan şi reluată înainte de a fi declarat câştigător a doua oară, şi-a îndreptat, de asemenea, furia împotriva Anadolu. „Din nefericire, ne confruntăm în continuare cu scena pe care o vedem la fiecare scrutin. Încă un caz al Agenţiei Anadolu, reputaţia ei este sub zero”, a spus el.

Rezultatele preliminare raportate de agenţia de ştiri de stat Anadolu arătau că preşedintele Recep Tayyip Erdogan îl devansează pe Kemal Kilicdaroglu cu aproape 10 procente după numărarea a 50 la sută dintre voturi, dar liderii opoziţiei resping aceste cifre.

„Suntem în faţă”, a declarat Kilicdaroglu într-o postare pe Twitter, în primul său comentariu de la publicarea rezultatelor preliminare.

Partidul său, CHP, a a împărtăşit tweet-ul lui Kilicdaroglu comentând, la rândul său: „Suntem în prezent în frunte”.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here