Un bărbat de 76 de ani, nevaccinat, a murit din cauza gripei porcine, la Spitalul Municipal Hunedoara. Acesta este primul deces din județ, în acest sezon, la care a fost confirmat virusul gripal AH1N1, transmite corespondentul Mediafax.

Bărbatul în vârstă de 76 de ani, din judeţul Hunedoara, care a murit din cauza gripei avea şi alte boli și nu era vaccinat antigripal.

Am avut raportate patru cazuri suspecte de gripă. Au fost trimise la Institutul Cantacuzino, așa este protocolul. Au venit rezultatele, pentru trei a fost infirmat diagnosticul de gripă, pentru o persoană de 76 de ani s-a confirmat gripa de tip AH1N1, acea gripă pandemică, cunoscută cu denumirea de gripă porcină. Din păcate, persoana a decedat marți, am fost anunțați de către Spitalul Municipal Hunedoara. (…) Persoana prezenta și multiple afecțiuni cronice. A fost internată în data de 8 ianuarie„, a declarat, joi, Cecilia Birău, medicul șef al DSP Hunedoara.

În ultima săptămână, în Hunedoara au fost înregistrate peste 900 de persoane cu infecţii acute respiratorii, dintre care aproximativ 300 au fost cazuri de pneumonie.

În judeţ au fost vaccinate gratuit împotriva gripei peste 30.000 de persoane, cu 4.000 mai multe ca anul trecut.

Ce este gripa porcină

Virusul gripal A(H1N1) este un subtip de virus gripal care se transmite la om şi care conţine gene de la viruşii gripei porcine, aviare şi umane.

În plus, există dovezi că acest virus  se transmite de la om la om, iar boala cauzată a fost gravă într-un număr semnificativ de cazuri. Simptomele gripei cu virus A(H1N1) la om sunt, în general, asemănătoare cu simptomele gripei sezoniere umane: febră, simptome respiratorii, cum ar fi tuse şi secreţii nazale, dureri în gât. Pot apărea eventuale alte simptome, cum ar fi: dureri generalizate (în special dureri musculare), cefalee, frisoane, oboseală, vomă sau diaree (care nu sunt caracteristice gripei, dar au fost raportate în unele cazuri). În anumite situații, este posibilă apariţia unor complicaţii grave chiar şi la persoane sănătoase infectate. Virusul gripal A(H1N1) se transmite la persoane în acelaşi mod ca şi virusul gripei sezoniere. Acesta se transmite de la persoană la persoană, din picăturile răspândite de o de la persoană la persoană, din picăturile răspândite de o persoană infectată care tuşeşte sau strănută sau, indirect, atunci când picăturile sau secreţiile din nas sau gât ajung pe mâini sau pe alte suprafeţe care sunt atinse de alte persoane, care îşi duc apoi mâna la gură sau nas.

Virusul nu se transmite prin consumul de carne de porc sau produse din carne de porc manipulate şi prelucrate termic în mod corespunzător. Nu există indicii conform cărora virusul ar fi prezent în lanţul de producţie al cărnii de porc.     

În orice situaţie, se recomandă respectarea practicilor de igienă alimentară corespunzătoare la prepararea alimentelor, precum şi spălarea cu săpun, după manipularea cărnii crude, a mâinilor, a suprafeţelor şi a echipamentelor folosite. Majoritatea virusurilor gripei porcine sunt susceptibile la medicaţiile antivirale, cum ar fi inhibitorii de neuraminidază (oseltamivir şi zanamivir) şi la medicamentele antivirale mai vechi (amantadine).

Recomandările specialiștilor pentru prevenirea îmbolnăvirilor

Deoarece gripa se transmite de la om la om la om atât pe cale aeriană (vorbit, strănut, tuse) cât şi prin contactul direct cu bolnavul sau diferitele obiecte personale ale bolnavului, contaminate cu secreţiile sale nazofaringiene, pentru a se evita îmbolnăvirea, se recomandă respectarea următoarelor măsuri:• Nasul şi gura vor fi acoperite cu batista personală în timpul strănutului sau al tuşitului. Batistele personale nu se împrumută;• Mâna nu va fi dusă la ochi sau la gură decât după ce a fost spălată cu apă şi săpun;• Se vor evita pe cât posibil aglomeraţiile;• Se va evita contactul apropiat cu persoane care prezintă semne clinice evidente de afecţiuni acute respiratorii (febră, tuse, strănut, ochii congestionaţi etc.);• Persoanele care prezintă simptome asemănătoare gripei se vor izola de restul familiei şi se vor prezenta la medicul de familie pentru stabilirea diagnosticului şi a conduitei terapeutice.

Cum ne putem proteja de o infecție

• Evitaţi contactele strânse cu persoanele bolnave;

• Daca sunteti bolnav:

  • păstraţi distanţa faţă de celelalte persoane pentru a evita să le contagiaţi;
  • evitaţi să mergeţi la serviciu sau la şcoală şi, în general, să ieşiţi din casă pentru diferite motive.
  • evitaţi aglomeraţiile şi mulţimile;
  • când tuşiţi sau strănutaţi, acoperiţi-vă gura şi nasul cu o batistă, iar dupa utilizare aruncati batista la gunoi.

• Spălarea mâinilor contribuie la protecţia împotriva microbilor.

  • spălaţi-vă mâinile, des, cu apă şi săpun, în special după ce tuşiţi sau strănutaţi;
  • produsele de curăţare a mâinilor pe bază de alcool pot fi, de asemenea, eficiente. Evitaţi să vă atingeţi ochii, nasul sau gura, pentru că microbii se răspândesc frecvent atunci când o persoană atinge un obiect contaminat, atingându-şi apoi ochii, nasul sau gura;
  • curăţaţi suprafeţele dure, cum ar fi mânerele uşilor, utilizând frecvent un produs normal de curăţare.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here