Alexandru Rafila: România va trebui să plătească pentru distrugerea de vaccinuri anti-COVID. 8 milioane de doze nu vrea să le primească nimeni ”nici măcar gratis”

Sursa: Pixabay

Ministrul Sănătăţii, Alexandru Rafila, afirmă că România va trebui să plătească pentru distrugerea de vaccinuri anti-COVID, în condiţiile în care nu mai există interes nici măcar pentru primirea acestuia de către alte state. Rafila susţine că aşteaptă răspuns de la nivel european la o solicitate făcută de România, alături de alte state, privind reducerea numărului de doze livrate, informează News.ro.

„Am reuşit un lucru important la începutul anului 2022, când am putut să vindem 7,5 milioane de doze, am salvat circa 150 de milioane de euro, am vândut la acelaşi preţ la care au fost achiziţionate. Ulterior am făcut câteva demersuri, unul dintre ele a fost public, referitor la scrisoarea pe care am adresat-o 10 state membre ale Uniunii Europene, inclusiv România, pentru ca dozele care ar mai trebui să vină din contractul pentru anul 2022, respectiv pentru anul 2023 să fie reduse substanţial, încât să nu aruncăm vaccinuri”, a afirmat Alexandru Rafila, miercuri seară, la Antena 3.
El a precizat că în depozite România mai are 8 milioane de doze de vaccin pe care „nimeni nu vrea să le primească nici măcar gratis”, că unele dintre ele vor expira în perioada următoare, iar România va trebuie să plătească pentru distrugerea lor.

Rafila a explicat că România a încheiat un acord de achiziţie pentru „o cantitate enormă de vaccinuri, de aproape 40 de milioane de doze” în luna mai a anului 2021, pentru anii 2022 şi 2023.
„Indiferent de ce fel de campanii vom desfăşura noi, de informare, de educare, de ce doriţi dvs., această cantitate este imposibil să fie absorbită, şi atunci facem demersuri pentru a proteja banii publici, aşteptăm răspunsul, eu sunt optimist”, a adăugat ministrul.
Întrebat cine răspunde pentru această situaţie, Rafila a răspuns: „Nu răspunde nimeni apropo de chestiunea asta, ministrul Sănătăţii de la acea dată, primul ministru de la acea dată au semnat acest memorandum care obligă România să achiziţioneze această cantitate”.
Rafila a subliniat că, din punctul său de vedere, nu mai este nevoie de restricţii în contextul pandemiei de COVID-19, ci de asigurarea de servicii medicale.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here