Ambasadorul României la Budapesta: Schimburile comerciale dintre România şi Ungaria au ajuns la 15 miliarde de euro în 2022

Sursa: Facebook

Ambasadorul României la Budapesta, Gabriel-Cătălin Şopandă, a declarat vineri, într-o conferinţă de presă la Zalău, că schimburile comerciale dintre ţara noastră şi Ungaria au ajuns la un record de aproape 15 miliarde de euro în 2022, după ce anul anterior fuseseră de 11 miliarde euro, informează Agerpres.ro.

„Obiectivul nostru este acela de a consolida relaţia bilaterală între România şi Ungaria, de a construi parteneriate veritabile, autentice, puternice, care să aducă beneficii ambelor ţări, ambelor popoare, companiilor din ambele ţări, evident, cu respectarea intereselor şi a priorităţilor fiecărei dintre cele două părţi. Şi credem că acest lucru este dovedit în primul rând de dimensiunea economică. În anul 2022, volumul schimburilor comerciale în numărarea noastră, a României, a ajuns undeva la 14,98 de miliarde de euro. Este depăşirea recordului din anul anterior, care a fost de 11 miliarde de euro. Este o creştere importantă, semnificativă, pentru oportunităţile care se pare că încă există neexplorate între cele două ţări, în dimensiunea schimburilor comerciale”, a precizat ambasadorul Şopandă.

Potrivit acestuia, creşterea continuă a schimburilor comerciale între cele două ţări dovedeşte că există deschidere de ambele părţi, el menţionând şi că în curând va fi la inaugurată, la Budapesta, o cameră de comerţ şi industrie bilaterală.

„Aşa cum am spus, creşterea continuă a schimburilor comerciale între ţările noastre dovedeşte că există deschidere de ambele părţi. În acelaşi timp, avem de ceva timp în desfăşurare un proiect care prevede înfiinţarea la Budapesta a unei Camere de Comerţ şi Industrie România-Ungaria. Există discuţii între cele două Camere de Comerţ şi Industrie bilaterale şi sperăm că în perioada următoare, mai degrabă mai devreme decât mai târziu, vom putea inaugura această Cameră care, sperăm noi, va încuraja, în general, schimburile comerciale între cele două ţări, dar în special apreciem că va fi de un folos mai mare pentru întreprinderile mici şi mijlocii, pentru a intra pe celelalte pieţe şi a identifica posibilităţi de dezvoltare în ţara vecină”, a adăugat Gabriel-Cătălin Şopandă.

Ambasadorul României la Budapesta s-a aflat vineri, într-o vizită în Sălaj, prilej cu care s-a întâlnit, la sediul Consiliului Judeţean, cu conducerea administraţiei judeţene şi reprezentanţi ai mediului de afaceri.

Reuters: Ce s-a întâmplat în prima zi a summitului UE de la Bruxelles

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here