Ambasadorul SUA la Beijing: China trebuie să convingă restul lumii că nu este un „factor de instabilitate” în strâmtoarea Taiwan

Sursa: Xinhua

China trebuie să convingă restul lumii că nu este un „factor de instabilitate” şi că va acţiona paşnic în strâmtoarea Taiwan, a declarat ambasadorul SUA în China, Nicholas Burns, în primul său interviu TV de când a preluat postul la Beijing în urmă cu şase luni, conform CNN, preluat de News.ro.

Burns a vorbit deschis despre reacţia Beijingului la vizita preşedintelui Camerei Reprezentanţilor, Nancy Pelosi, în Taiwan, la începutul acestei luni, la care China a răspuns lansând exerciţii militare ample în jurul insulei autoguvernante şi suspendând comunicările diplomatice cheie cu SUA.

„Nu credem că ar trebui să existe o criză în relaţiile dintre SUA şi China în urma vizitei — vizitei paşnice — a preşedintelui Camerei Reprezentanţilor în Taiwan… a fost o criză fabricată de guvernul de la Beijing. a fost o reacţie exagerată”, a declarat Burns pentru CNN vineri de la Ambasada SUA.

Acum „este datoria guvernului de aici, de la Beijing, să convingă restul lumii că va acţiona paşnic în viitor”, a spus ambasadorul.

„Cred că există o mare îngrijorare în întreaga lume că China a devenit acum un facytor de instabilitate în strâmtoarea Taiwan şi asta nu este în interesul nimănui”.

Burns, un diplomat de carieră şi fost ambasador al SUA la NATO, a sosit la Beijing în martie pentru a ocupa ceea ce este probabil cel mai important post diplomatic al SUA, gestionarea relaţiilor dintre SUA şi China deja tensionate de o serie de probleme, inclusiv situaţia drepturilor omului în China. practici comerciale şi expansiunea militară în Marea Chinei de Sud.

Restricţiile din China legate de Covid-19 au redus, de asemenea, călătoriile diplomatice în şi din China, plasându-l şi mai mult pe Burns în prima linie în gestionarea relaţiei din ce în ce mai controversate dintre cele două mari economii ale lumii.

Acest lucru a fost clar în noaptea de 2 august, când Burns a primit o convocare pentru o întâlnire cu viceministrul chinez de externe Xie Feng, în ceea ce el descrie ca fiind momentul exact în care avionul care transporta delegaţia lui Pelosi a aterizat la Taipei.

„Am avut o întâlnire foarte animată, aş spune destul de tensionată”, a spus Burns, descriind în detaliu pentru prima dată acea discuţie, care a fost confirmată atât de Washington, cât şi de Beijing la acea vreme.

„Am apărat speakerul. I-am apărat dreptul de a călători în Taiwan. Am apărat pacea şi stabilitatea pe care le-am avut în strâmtoarea Taiwan de aproape şase decenii”, a spus Burns, adăugând că a provocat oficialul chinez să se asigure că guvernul de la Beijing. ar acţiona într-un mod care ar „promova pacea şi stabilitatea”.

În schimb, a spus Burns, Beijingul şi-a elaborat răspunsul, inclusiv trimiterea de rachete deasupra Taiwanului, pentru a „intimida şi constrânge autorităţile din Taiwan” şi a „desfăşurat o campanie globală” învinovăţind SUA pentru ceea ce consideră că înseamnă subminarea stabilităţii în strâmtoarea Taiwan.

„Am fost foarte, foarte clari cu privire la (menţinerea politicii noastre). Problema este: un guvern va reacţiona într-un mod agresiv şi violent pentru a perturba pacea? Asta trebuie să preocupe pe toată lumea „, a spus el.

VIDEO | „Golden Gate-ul” de peste Dunăre, aproape gata

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here