Ambasadorul Ucrainei la Vatican îl critică pe Papa Francisc care a spus despre Daria Dughina că este o victimă nevinovată

Ambasadorul Ucrainei la Vatican l-a criticat miercuri pe Papa Francisc care a spus că Daria Dughina, fiica scriitorului ultranaţionalist rus Aleksandr Dughin asasinată sâmbătă la Moscova, este o victimă nevinovată a războiului, relatează Reuters.

Este un lucru foarte neobişnuit ca ambasadorii acreditaţi la Vatican să-l critice public pe suveranul pontif.

”Nevinovaţii plătesc pentru război”, a afirmat miercuri Papa Francisc în timpul audienţei generale săptămânale de la Vatican, menţionând-o apoi pe ”sărmana fată aruncată în aer de o bombă pusă sub scaunul maşinii la Moscova„.

Rusia pune acest asasinat pe seama serviciilor secrete ucrainene, în timp ce Kievul neagă orice implicare.

Tatăl Dariei Dughina, filosoful şi scriitorul ultranaţionalist Aleksandr Dughin, pledează pentru unificarea zonelor rusofone şi a altor teritorii într-un nou imperiu care să cuprindă şi Ucraina.

Jurnalista Daria Dughina a susţinut deschis ideile tatălui ei, iar în intervenţiile sale televizate a sprijinit de asemenea ofensiva rusă în Ucraina.

Reacţionând într-un mesaj pe Twitter, ambasadorul Ucrainei la Vatican, Andrei Iuraş, a descris cuvintele Papei Francisc referitoare la Daria Dughina drept ”dezamăgitoare”. ”Cum este posibil să-l menţionezi pe vreunul dintre ideologii imperialismului (rusesc) drept victimă nevinovată? Ea a fost ucisă de ruşi”, a scris ambasadorul ucrainean, potrivit Agerpres.

Papa Francisc a descris, de asemenea, războiul ruso-ucrainean drept o ”nebunie”, adăugând că au fost ucişi atât copii ucraineni cât şi ruşi, iar mulţi alţi copii au rămas orfani, iar ”orfanii nu au naţionalitate”.

Criticând şi această afirmație a suveranului pontif, ambasadorul Ucrainei a susţinut că ”nu se poate vorbi în aceiaşi termeni despre agresor şi victimă, violator şi violat”.

Vaticanul nu a comentat deocamdată această reacţie a diplomatului ucrainean, dar ea riscă să scadă şi mai mult şansele unei vizite a suveranului pontif la Kiev înainte ca acesta să sosească în Kazahstan într-o vizită stabilită pentru data de 13 septembrie, unde Papa Francisc s-ar putea întâlni şi cu patriarhul rus Kirill.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here