„Ameninţă interesele tuturor naţiunilor”. SUA condamnă comportamentul periculos al Rusiei după distrugerea în spaţiu a unui satelit

Statele Unite au condamnat luni cu fermitate tragerea unei rachete anti-satelit de către Rusia, care a provocat mii de reziduuri ce reprezintă un pericol inclusiv pentru astronauţii de pe Staţia Spaţială Internaţională, transmite Agerpres, care citează AFP.

„Mai devreme în cursul zilei de astăzi, Rusia a efectuat în mod iresponsabil un test de distrugere a unei rachete anti-satelit cu ascensiune directă împotriva unuia din propriii sateliţi”, a declarat Ned Price, purtătorul de cuvânt al Departamentului de Stat, care a descris comportamentul Moscovei drept „periculos şi iresponsabil”.

Conform oficialului american, această acţiune „a generat peste 1.500 de reziduuri orbitale trasabile şi sute de mii de bucăţi mai mici de resturi care acum ameninţă interesele tuturor naţiunilor”.

Fără să dorească să comenteze despre posibile măsuri de retorsiune, Ned Price a spus că Statele Unite „vor să precizeze că nu vor tolera acest gen de activitate”.

Această acţiune „demonstrează în mod clar că afirmaţiile Rusiei, potrivit cărora se opune militarizării spaţiului, sunt înşelătoare şi ipocrite”, a adăugat el.

Purtătorul de cuvânt al Pentagonului, John Kirby, a declarat că „îngrijorarea imediată este legată de reziduuri, care acum plutesc şi ar putea deveni un pericol, inclusiv pentru Staţia Spaţială Internaţională”.

„Urmărim îndeaproape tipul de mijloace pe care Rusia pare că doreşte să le dezvolte”, a adăugat el.

Luni dimineaţa cei şapte astronauţi de la bordul Staţiei Spaţiale Internaţionale au fost nevoiţi să se refugieze în navele andocate pentru a se pregăti de o eventuală evacuare.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here