Amiral SUA: Invadarea Taiwanului de către China, o amenințare mai reală decât se crede

Ipoteza unei invazii a Taiwanului de către China este mai gravă şi mai iminentă decât cred mulţi, trage un semnal de alarmă un militar american de rang înalt, amiralul John Aquilino, nominalizat la conducerea regiunii indo-pacifice, audiat într-o comisie parlamentară, relatează AFP, preluată de News.ro.

Recucerirea insulei, pe care Beijingul o consideră parte integrantă a teritoriului chinez, este ”prioritatea numărul unu” a Chinei, a avertizat  amiralul John Aquilino în aceste audieri.

Amiralul consideră că ameninţarea este atât de puternică, încât este necesar ca Statele Unite să deblocheze 27 de miliarde de dolari în vederea unei consolidări ”pe termen scurt şi de urgenţă” a capacităţilor apărării americane în regiune.

”Partidul Comunist Chinez (PCC, unic) a generat anumite capacităţi în regiune, menite să ne ţină la distanţă”, trage el un semnal de alarmă.

China consideră Taiwanul drept una dintre provinciile sale şi ameninţă să recurgă la forţă în cazul unei proclamări oficiale a indepndenţei sau în cazul unei intervenţii străine.

Washingtonul este cel mai puternic aliat al insulei şi continuă să-i furnizeze armament.

A lăsa China să invadeze acest teritoriu cu 23 de milioane de locuitori, care are propriul Guvern ales democratic şi propria armată, ar ridica probleme majore comerţului internaţional care tranzitează insula, avertizează amiralul John Aquilino.

O invazie ar risca să pună în pericol credibilitatea Statelor unite în rândul aliaţilor săi asiatici, precum Japonia sau Coreea de Sud şi Filipinele.

”Dacă avem un coflict în Taiwan, statutul Statelor Unite, în calitate de partener al aliaţilor noştri, se va afla în joc”, a avertizat el.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here