Ministrul Justiţiei, Ana Birchall, a declarat, vineri, pentru Mediafax că nu a ştiut nimic despre acţiunea DIICOT privind mandatul de aducere a mamei Luizei şi i-a cerut şefului Direcţiei, Felix Bănilă, să acţioneze „cu respect faţă de lege”.

„Cum am aflat, am vorbit urgent cu şeful DIICOT, l-am rugat să iasă public să explice şi să acţioneze cu respect faţă de lege, dar şi faţă de suferinţa acestor oameni”, a declarat, pentru sursa citată, Ana Birchall.

Ministrul a subliniat că s-a aflat întreaga zi în şedinţe de lucru, de aceea nu a ştiut nimic despre acţiunea procurorilor DIICOT.

Mamei Luizei i s-a făcut rău, iar bunicul fetei s-a stropit cu benzină, intenţionând să-şi dea foc. Cei doi refuză să însoţească jandarmii la DIICOT.

UPDATE: Ministerul Afacerilor Interne a transmis, vineri seară, că poliţiştii şi jandarmii au fost trimişi să o aducă la sediul DIICOT pe mama Luizei Melencu, iar operaţiunea trebuie să se desfăşoare ”respectând legea, dar fără a leza drepturile persoanei pe numele căreia a fost emis mandatul de aducere”.

Mama Luizei Melencu nu a putut fi însă dusă la DIICOT, pentru prelevarea de probe biologice, întrucât medicii au stabilit că starea sa fizică şi psihică nu permite acest lucru. Poliţiştii de la faţa locului au consemnat acest lucru în procesul verbal.

Referitor la punerea în aplicare a mandatului de aducere pe numele doamnei Melencu, vă comunicăm că, în urma concluziilor medicale preliminare, politiştii din cadrul IPJ Dolj au întocmit un proces verbal în care s-a consemnat faptul că mandatul nu poate fi pus în executare, conform art. 266 al 3 CPP”, a transmis Poliţia Română.

Oficiali din cadrul Spitalului Clinic din Craiova, acolo unde se află, vineri seară, Monica Melencu şi tatăl acesteia au declarat că cei doi sunt “epuizaţi fizic şi psihic”, iar probleme lor de sănătate sunt cauzate de stres.

”Din punct de vedere medical există un stres permanent, atât emoţinal, psihologic, cât şi fizic, care nu poate să rămână fără consecinţe asupra stării lor de sănătate. (…) Sunt, în acest moment, probleme de sănătate clare”, au transmis reprezentanţii spitalului. 

În plus, medicii susţin că starea de sănătate a bunicului Luizei Melencu s-ar putea agrava, sub aspect pulmonar, având în vedere că acesta a inhalat vapori de benzină atunci când a încercat să îşi dea foc, iar hainele încă miros a carburant.

Astăzi, 27 septembrie, Tribunalul Bucureşti, Secţia I Penală, la solicitarea DIICOT, a emis un mandat de aducere pe numele unei femei din judeţul Dolj. În mandat, magistraţii au dispus Poliţiei şi Jandarmeriei să aducă la sediul DIICOT o persoană, inclusiv prin pătrunderea în domiciliul acesteia, pentru a fi ascultată într-o cauză penală şi pentru prelevarea de probe biologice. Având în vedere evoluţia situaţiei, conducerea Ministerului Afacerilor Interne a dispus Inspectorului General al Poliţiei Române să ia toate măsurile pentru a pune în aplicare dispoziţia instanţei, respectând legea, dar fără a leza drepturile persoanei pe numele căreia a fost emis mandatul de aducere”, a transmis, vineri seară, Ministerul Afacerilor Interne, printr-un comunicat.

Conducerea MAI a dispus Inspectorului General al Poliţiei Române ca
datele privind evoluţia situaţiei de fapt să fie comunicate public, în dinamică.

Mai mulţi jandarmi şi poliţişti s-au prezentat, vineri după-amiază, în localitatea Dioşti, la locuinţa familiei Melencu, pentru a o duce pe mama Luizei la DIICOT, urmând să îi fie prelevate noi probe biologice. Femeia refuză însă să meargă, iar bunicul fetei a ameninţat că îşi dă foc. Şeful DIICOT, procurorul Felix Bănilă, a declarat, referindu-se la intervenţia jandarmilor la locuinţa familiei Luizei Melencu, că ”nimeni nu este îndreptăţit să invoce lipsa de încredere pentru a nu se supune executării unei autorizaţii a unui judecător”. În plus, Bănilă susţine că acţiunea din localitatea Dioşti nu a fost ”un exerciţiu de forţă excesivă”.

Ulterior, la Antena 3, Felix Bănilă a încercat să explice ce s-a întâmplat de fapt: „După cum bine știți, am și comunicat. Noi am dispus o comisie rogatorie în SUA pentru a ne sprijini în efectuarea unei noi expertize de tip ADN printr-un procedeu care nu e omologat în România. Avem nevoie de probe de comparație pe care să le ridicăm de la mama Luizei. Este vorba despre un ADN mitocondrial pe care trebuie să îl recoltăm și așa cum s-a comunicat acest ADN se transmite pe linie maternă, doar de la mamă putem avea probe de comparație. Dumnelor nu înțeleg de ce se iau aceste măsuri.

A fost citată mama victimei pentru a se prezenta în fața organului de urmărire penală, să i se aducă la cunoștință de ce este nevoie de acest lucru și să o convingem despre necesitatea unei astfel de probe. Este o probă absolut necesară pentru a continua urmărirea penală pentru persoana suspectă. Dumneaei a refuzat să se prezinte prima dată, drept pentru care a fost citată să se prezinte a doua oară, iar pentru că nu s-a prezentat nici a doua oară, a fost trimisă o amendă. Acest mandat s-a dorit a fi pus în executare. Eu nu pot să mă implic în ancheta lor. Nu s-au dus într-un exercițiu de forță excesivă. La fața locului a fost trimis un ofițer de poliție judiciară, care este delegat de procurorii DIICOT să execute această activitate. Din păcate nu noi am fost cei care au anunțat presa. Presa s-a prezentat imediat.

Activitatea noastră trebuie desfășurată conform legii. Nu pot încălca nici ei legea. Personalul medical care s-a prezentat ca urmare a apelului de la 112 va preciza că e o problemă medicală, cei însărcinați pentru mandatul de aducere vor consemna în consecință.

Prelevarea de probe se va face de un personal specializat. De aceea e nevoie de prezența ei, într-un anume loc. Personalul acesta poate veni la sediul DIICOT.  Eu sunt sigur că se va găsi o soluție”, a mai explicat Bănilă la Antena 3.

Surse: Mediafax, news.ro. Foto: Inquam Photos George Călin

1 COMENTARIU

  1. Procedura asta mi se pare total abuziva !! E de neconceput sa obligi pe cineva , mai ales in situatia in care este VICTIMA , sa doneze probe biologice !! Ca se iau probe biologice cu forta in cazul unui sofer beat care a comis un accident…..asta e cu totul altceva !! In speta asta cred ca legislatia este abuziva !! Sunt f.f. curios ce ar fi hotarat judecatorul respectiv deca ar fi fost vorba despre mamica lui sau a unui alt coleg de a lui…:)

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here