VIDEO | Accidentul aviatic din Kazahstan: Numărul morților a fost revizuit la 12

Captură video

UPDATE: Un avion de linie cu aproximativ 100 de persoane la bord s-a rupt în două şi a distrus o casă, după ce s-a prăbuşit la puţţin timp după decolare, vineri, de la Almaty, în Kazahstan, omorând 12 oameni, reltează AFP. Numărul morților a fost, inițial, de 15 persoane, iar 22 se află în stare gravă în urma prăbușirii avionului, au transmis autoritățile locale, citate de The Guardian.

Aeronava, un Fokker-100 aparţinând companiei low-cost Bek Air, s-a prăbuşit la aproximativ 15 minute după ce a decolat, la ora locală 7.05 (3.05, ora României) de pe Aeroportul Almaty, un oraş considerat plămânul economic, către capitala Nur-Sultan, situată mai la nord.

Autorităţile kazahe au anunţat mai întâi un bilanţ de 15 morţi, pe care l-au  revizuit apoi în scădere la 12 morţi, potrivit unei liste publicate de Comitetul pentru Situaţii de Urgenţă şi confirmat de municipalitate.

Opt persoane – inclusiv pilotul avionului, Marat Muratbaiev – au murit la locul accidentului, alte două în timp ce primeau îngrijiri după ce au fost transferate la aeroportul din Almaty, iar două au murit la spital.

Între victime se află un general de la Ministerul de Interne, Rustem Kaidarov, în vârstă de 79 de ani. Potrivit agenţiei de presă Informburo.kz, jurnalista Dana Kruglova a murit în accident, ea plecând ”să sărbătorească Anul Nou împreună cu părinţii la Nur-Sultan”.

Avionul s-a prăbuşit într-o zonă locuită, distrugând o casă, însă autorităţile nu au anunţat vreo victimă la sol.

La bordul aeronavei se aflau 98-100 de peraoane, inclusiv cincimembri ai echipajului – Comitetul pentru Situaţii de Urgenţă şi vicepremierul Roman Skliar au prezentat cifre diferite.

AVIONUL A LOVIT PISTA

Potrivit aeroportului Almaty, aeronava ”a lovit pista de două ori, cu coada, înainte să decoleze, după care s-a înclinat către dreapta, în momentul în care trenul de aterizare se retrăgea”.

”Am început să luăm altitudine, iar apoi am început să ne balansăm: aripa stângă, apoi dreapta. Avionul a început să tremure şi să se balanseze, luând altitudine. Apoi a lovit solul sau o clădire”, a declarat pentru agenţia rusă de presă RIA Novosti un pasager, Aslan Nazaraliev.

Potrivit acestui pasager, majoritatea persoanelor moarte se afla în partea din faţă a avionului.

Vicepremierul kazah, însărcinat cu dosarul, a confirmat că  avionul a lovit pista la decolare ”fie din cauza unei erori a pilotului, fie din cauza unei probleme tehnice”. El a precizat că au fost găsite cutiile negre ale avionului.

O anchetă cu privire la ”încălcarea regulilor de exploatare a unui mijloc de transport aerian” a fost deschisă, a anunţat Ministerul de Interne.

Imagini şi o înregistrare video difuzate de autorităţi surprind aeronava ruptă cel puţin în două, iar vârful şi zece hublouri sunt încastrate într-o casă, în mare parte distrusă.

O mulţime de salvatori, inclusiv mai multe vehicule de pompieri şi ambulanţe, dar şi poliţişti au fost desfăşuraţi în număr mare în zăpadă, în jurul părţilor accidentate ale fuzelajului, în apropiere de o zonă locuită.

Cele două părţi ale avionului, vizibile în imagini, nu par să fi luat foc.

Într-un mesaj de condoleanţe, postat pe Twitter, preşedintele Kassym-Jomart Tokaiev dă asigurări că ”cei vinovaţi vor fi pedepsiţi aspru, conform legii”.

AERONAVE BLOCATE LA SOL

Potrivit televiziunii de stat Khabar 24, la momentul accidentului nu se afla nimeni în casa de care s-a încastrat avionul.

Compania Bek Air se prezintă pe site drept prima companie low-cost din Kazahstan. Potrivit Ministerului industriei, ea exploatează nouă avioane de tip Fokker-100, un model de mediu curier construit de grupul olandez Fokker.

Guvernul kazah a dispus ca toate aeronavele de acest tip să fie blocate la sol, dar şi activităţile companiei respective pe timpul anchetei.

În martie 2016, un Fokker-100 aparţinând Bek Air, cu 116 pasageri la bord, a fost nevoit să efectueze o aterizare de urgenţă pe Aeroportul Internaţional Nur-Sultan, din cauza unei probleme la trenul de aterizare. Nicio persoană nu a fost rănită.

1 COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here