ANALIZĂ: 7 din 10 mari companii active în România au apelat în ultimul an la programe de gestionare a stresului şi anxietăţii

Foto: Unsplash

Şapte din zece mari companii active în România au apelat în ultimul an la programe de gestionare a stresului şi anxietăţii, faţă de 2 din 10 organizaţii înainte de pandemie, arată o analiză a K.M.Trust & Partners, potrivit căreia, în mediul economic, industria farmaceutică, logistică, tehnologia, serviciile şi retailul, media sau casele de avocatură au apelat cel mai des la programe de gestionare a anxietăţii.

”Efectele pandemiei, fenomenul global al demisiilor în masă la diverse niveluri de management, iar în prezent provocările regionale în contextul conflictului din Ucraina – acestea sunt doar câteva dintre provocările liderilor companiilor mari din România în ultimii ani. Acestea dar şi alţi factori legaţi de presiunile interne de permanentă adaptabilitate ale business-ului au condus la o accentuare a anxietăţii şi senzaţiei de copleşire la nivelurile de vârf ale organizaţiilor, astfel încât 7 din 10 companii au apelat în ultimul an la programe de management al stresului şi anxietăţii”, conform datelor K.M.Trust & Partners, transmite News.ro.

Acesta este un indicator esenţial al stării generalizate de copleşire al societăţii şi economiei, având în vedere că marile companii sunt şi cele care au cel mai mare număr de angajaţi şi au un impact major în economie. Stresul cronic, senzaţia de burnout sau de copleşire (overwhelm) sunt doar câteva dintre efectele pe termen scurt, însă efectele sociale şi economice de lungă durată sunt mult mai ample, avertizează specialiştii.

Executivii s-au confruntat în ultimii 2 ani cu o creştere exponenţială a nivelului de stres şi anxietate.

”Anterior pandemiei, ritmul de lucru, viteza schimbărilor şi mediul economic în continuă schimbare erau generatori importanţi de stres, însă cele 5 valuri de pandemie consecutive şi încă prezente, dinamicile ultra rapide din tehnologie şi economie, conflictul din Ucraina prezentate permanent şi amplificat în media au dus pe foarte mulţi la limită şi continuă să o facă”, apreciază specialiştii K.M.Trust & Partners

Dacă în anii de dinaintea pandemiei, în medie 2 din 10 organizaţii solicitau programe prin care să înveţe cum să gestioneze/prevină stresul, senzaţia de copleşire şi anxietate, în ultimul an cererea a ajuns la 70% din total, arată datele K.M.Trust & Partners.

Echipele executive care au solicitat astfel de servicii fac parte din industria farmaceutică, logistică, tehnologie, servicii, retail, media sau case de avocatură.

“În urma discuţiilor cu diverşi CEO ai marilor companii din România, 4 din 6 companii declarau un nivel de stres şi panică greu de controlat în cadrul organizaţiilor. Mass-media are o putere extraordinară de a gestiona fenomenul, iar acesta este unul dintre momentele istorice în omenire când presa poate frâna aceste efecte nocive, prin limitarea informaţiilor care provoacă anxietate,” declară Radu Manolescu, managing partner K.M.Trust & Partners.

Din informaţiile companiei, cele mai întâlnite motive de stres şi anxietate în ultimii ani sunt legate de decesul/îmbolnăvirea membrilor familiei, a colegilor, de anxietăţile generate de propaganda conflictului din Ucraina şi de manifestarea fricilor în toate formele ei (de exemplu “fuga” din calea războiului, fuga după provizii, rezerve, planuri de relocare etc.)

Fondată în 2005, K.M.Trust & Partners este singura companie din România care oferă întreg spectrul de servicii de Executive Search, Coaching, Dezvoltare şi Transformare Organizaţională, Consultanţă HR şi Mental Health Support, dedicate segmentului de top management al companiilor. K.M.Trust & Partners deţine un portofoliu de peste 100 de mari companii – client, unii dintre cei mai mari contributori în PIB-ul României şi angajatori în industriile de retail, agribusiness, energie, tehnologie, servicii financiare, farmaceutice sau producţie industrială.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here