Anchete jurnalistice în Spiegel și Liberation: Grecia, Croația și România resping migranți la graniță în mod ilegal, și uneori violent

Foto: Wikipedia
Comisarul european Ylva Johansson a declarat joi că este „extrem de îngrijorată” în urma informațiilor din presă privind noi respingeri ilegale – și uneori violente – ale migranților la frontierele UE, în special în Grecia și Croația, cerând acestor țări să investigheze situația, scrie AFP.
Anchete publicate miercuri în mai multe media, printre care revista germană Spiegel și cotidianul francez Libération, pe baza unor înregistrări video, documentează o strategie de respingere a migranților orchestrată de „unități speciale de poliție”, sprijinite în parte din fonduri europene, în Croația, Grecia și România.
Aceste presupuse împotriviri „ne pătează cu adevărat reputația noastră ca Uniune Europeană”, a declarat comisarul suedez, care urmează să se întâlnească cu miniștrii de interne grec și croat.
Ea și-a exprimat, de asemenea, îngrijorarea cu privire la posibila „utilizare abuzivă a fondurilor UE” alocate acestor state membre, reamintind că UE poate suspenda plățile în caz de încălcare a statului de drept.
„Unele dintre aceste informații sunt șocante și sunt extrem de îngrijorată”, a reacționat Ylva Johansson, în timp ce astfel de acuzații sunt obișnuite.

Liberation scrie că în Grecia, România și Croația, mărturiile solicitanților de azil arată că bărbați, femei și copii sunt împinși, uneori în mod violent, în afara granițelor Europei, fără a fi putut căuta protecția acesteia.

Articolul este ilustrat cu imaginea unui polițist de frontieră român ce amenință un grup de migranți.

Liberation a luat parte la o anchetă ce a durat opt luni, în care jurnaliști din șapte țări și opt instituții media au lucrat împreună, sub coordonarea olandezilor de la Lighthouse Reports, pentru a relata povestea respingerii ilegale a migranților la frontierele externe ale Uniunii Europene.

Jurnaliștii menționați, scrie Liberation, au fost la granița dintre Croația și Bosnia, și în România, la intersecția a mai multor drumuri de pământ la nord de satul sârbesc Majdan.

Cu ajutorul dronelor și al camerelor termice au reușit să obțină dovezi că aceste respingeri ale migranților, departe de a fi un derapaj, reprezintă o strategie consacrată din partea statelor ale căror forțe de poliție sunt sprijinite financiar de UE.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here