Andrei Pleşu: PSD e mai partid decât încropelile din jur

Andrei Pleşu a reevaluat PSD într-un editorial publicat în Dilema Veche. Pleșu susține că formațiunea social-democrată „e mai partid” decât „încropelile din jur” și cataloghează scandalul politic drept o „glumă proastă, rudimentară”, care provoacă „mai mult stupoarea decît rîsul”.

„S-au făcut, e drept, şi unele exerciţii pregătitoare pentru o asemenea strategie, PSD-ul evacuîndu-şi, în cîteva rînduri, propriul prim-ministru şi propriul guvern”, mai scrie Pleşu.
Eseistul descrie politica drept o „scenă înghesuită”, pe care „actorii” joacă singuri, dinaintea unui public plictisit, tot mai străin de rostul „intrigilor montate la rampă”, criticând totodată mediocritatea discursului politic.
.„Vrea un partid să dea jos guvernul? Se aliază cu ceea ce părea inversul său constitutiv. Pentru USR-PLUS, alcătuirea AUR devine un partener util (după cum, şi pentru AUR, USR-PLUS devine un aliat plauzibil). Scopul scuză mijloacele. Cînd ai un ţel măreţ cum ar fi doborîrea unui prim-ministru, te faci frate (şi) cu dracul”, remarcă Pleşu.
Scriitorul consideră că, în contextul situaţiei politice actuale, politicienii UDMR au fost „liberi, decenţi, maturi cu adevărat”.

„Terminasem de scris aceste rînduri cînd am aflat, din presă, că PSD nu vrea să se asocieze, pentru moţiunea de cenzură, cu USR şi AUR. Cu alte cuvinte, nu vrea să fie folosit de partide precare numeric pentru a obţine un succes pestriţ, fără coerenţă politică. N-aş fi crezut să ajung să spun asta despre PSD, dar această ultimă decizie a membrilor lui dovedeşte că, dincolo de toate, e „mai partid” decît încropelile din jur”, scrie Andrei Pleşu.

1 COMENTARIU

  1. Corect. PNL este in linie dreapta sa plece pe calea PNTCD… Ce a început Tăriceanu si Antonescu vor termina Orban si Catu.
    Este si vina seniorilor partidului care i-au acceptat pentru a-și primi stipendiile…efectiv au vândut liberalismul roman.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here