Ankara susţine că investighează afirmaţiile potrivit cărora Rusia a furat cereale din Ucraina şi nu va permite ca aceste cereale să ajungă în Turcia

Mevlut Cavusoglu, ministrul turc de Externe. Foto: Facebook

Ministrul turc de Externe Mevlut Cavusoglu a declarat, joi, că Ankara investighează afirmaţiile potrivit cărora Rusia a furat cerealele din Ucraina şi nu ar permite ca astfel de cereale să fie aduse în Turcia, relatează Reuters, potrivit News.ro.

”Luăm în serios fiecare reclamaţie şi le investigăm temeinic. Notificăm de fiecare dată în special partea ucraineană cu privire la rezultat”, a declarat şeful diplomaţiei turce, Mevlut Cavusoglu, într-o conferinţă de presă comună cu omologul său britanic, Liz Truss, la Ankara.

Cavusoglu a mai subliniat că Turcia se va opune Rusiei sau oricărei alte ţări să ia cerealele Ucrainei sau alte mărfuri şi să le vândă în mod ilegal pe pieţele internaţionale.

”Noi, Turcia, nu vom permite ca aceste mărfuri să ajungă la noi”, a afirmat el.

Ministerul ucrainean de Externe nu a comentat imediat această declaraţie.

Rusia şi Ucraina asigură aproximativ o treime din aprovizionarea globală cu grâu, iar Moscova exportă cu precădere îngrăşăminte şi ulei de porumb şi floarea-soarelui din Ucraina.

Cu toate acestea, transporturile de cereale din Ucraina din porturile de la Marea Neagră au fost blocate de când Rusia a lansat invazia. Astfel, aproximativ 20 de milioane de tone de cereale au rămas blocate în porturile Ucrainei.

Ambasadorul Kievului la Ankara a declarat la începutul lunii iunie că nişte cumpărători turci se numără printre cei care primesc cerealele pe care Rusia le-a furat din Ucraina, adăugând că a cerut ajutorul Turciei pentru a identifica şi prinde persoanele responsabile.

Rusia a negat anterior acuzaţiile că ar fi furat cereale ucrainene.

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here