Urgența unei repoziționări strategice în lupta împotriva COVID-19. Iulian Fota trasează schița unui plan: „Ministrul Sănătății trebuie să devină membru CSAT”

Sursa: Facebook

Fostul consilier prezidențial pe probleme de siguranță națională, Iulian Fota, analizează contextul sensibil generat de pandemia de coronavirus, trasează liniile directoare ale noii paradigme și anticipează orizonturile pe care aceasta din urmă le deschide. Matricea este încă în plină configurare, însă autoritățile de la București nu pot face abstracție, consideră Iulian Fota, de imperativul unor repoziționări strategice, implicit și al unor reforme radicale. Până acum ele au fost fie amânate, fie mimate, cu rezultatele binecunoscute.

Prezentăm, mai jos, apelul lansat, joi, de Iulian Fota.

Ne trebuie o abordare revoluționară!!!

Ce spun eu acum o să enerveze multă lume dar interesele unor instituții nu pot fi mai importante decât cel public sau național. Chiar dacă mulți nu-și dau încă seama, săptămânile astea, sub ochii noștri, în lumea întreagă, s-a produs o mutație majoră în filosofia politicii de securitate națională. Doctorii au devenit mai importanți decât militarii!!!  Pentru că amărâtul asta de virus poate omorî mai mulți oameni decât o confruntare militară. Inclusiv în țări invulnerabile din punct de vedere militar precum SUA sau China, oamenii pot muri cu sutele de mii.

Chiar dacă  pandemia este o problema  de securitate națională, ea rămâne o chestiune eminamente științifică și civilă. De aceea militarizarea nu poate fi folosită ca o chestiune strategică. Nu asta este soluția. Tactic poate da roade. Cred că, din disperare de cauză, este o idee bună militarizarea managementului spitalului Suceava. Dar militarizarea sistemului de sănătate publică ar fi o imensă eroare și nu ne va ajuta. De fapt ne trebuie un proces invers, de specializare civilă, științifică  și medicală a sistemelor militarizate de managementul  urgențelor civile. Avem prea mulți militari pe lanțul de decizie și prea puțini doctori.

De urgență, ministrul sănătății trebuie să devină membru al CSAT. Asta a fost greșeala de până acum, am lăsat prea mult militarii să gestioneze criza și prea puțin au contribuit doctorii. Când spun doctori nu mă gândesc la baronii, la feudalii sistemului sanitar românesc, cărora le țâțâie curul că  le ies afacerile  la suprafață și nu-și pot permite să-i contrazică pe militari. Am în minte zecile de profesioniști români, din țară sau din diaspora, care înțeleg cu ce ne confruntăm.  Și al căror sfat este vital. Nu se pot  salva spitalele din România fără ei.

Arafat trebuie scos din lanțul de comandă militar, unde mai mult că sigur este călărit de o structură foarte rigidă și disfuncțională precum MAI. Valoarea lui maximă stă în pregătirea de medic de urgență, MEDIC și nu în funcția de chestor sau general, ce echivalare militară o avea. Eu l-aș subordona direct Premierului. Că o precizare metodologică, când spun militar nu mă refer neapărat la cei din MApN ci la toți angajații unor structuri militarizate, inclusiv Poliția , națională sau locală.

Premierul și Președintele au nevoie de un consilier specializat pe chestiuni științifice, pe cercetare, ceea ce se numește un „chief scientific advisor”, cum au premierul britanic sau Casă Albă. În măsura în care are expertiză și Academia Română ar putea da o mână de ajutor. Începând cu 1 martie omenirea a intrat nu în cursa înarmărilor ci în marea bătălie pentru cunoaștere. Adică un think-tank este mult mai important decât un tank. Mai ales când pandemia asta aduce atâtea  consecințe economice, sociale, geopolitice. 

În fine, dacă vreți medicii pe baricade, în spitale, clasa politică trebuie să iasă de sub mesele pe unde s-au ascuns și să promită cu mâna pe inimă că ceva se va schimba în țara asta. Trebuie să promită că nu-și vor mai bate joc de țară asta. Dată viitoare rezerva cu duș de la spital va fi dată medicului cel mai grav bolnav și nu baronului local. Nu poți să ai pretenția că ești drept, când tu răsfeți structurile militare, cu pensii speciale și pensionare timpurie, dar te încrunți că doctorii sunt și ei oameni și se tem.

Eu care am văzut cum la Revoluție, în decembrie 1989, au murit unii ca să profite alții, nu pot să le fac un reproș celor care nu vor să plece la război în curul gol. Până când  curățăm  de la coadă un peste care se tot împute de la cap ? Ați uitat că la un pește coada da direcția?

Pandemia este un război, dar unul al inteligenței, al creativității și al organizării și logisticii. Armata este foarte bună la organizare și logistică, dar fără inteligență doctorilor și creativitatea lor, războiul asta nu se poate câștiga. Oricât ar vrea unii sau alții să militarizeze România. Și asta o spune unul care lucrează de 25 de ani într-un sistem militarizat și prețuiește efortul acestor oameni. Dar adevărul îmi este mai prieten!

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here