„Apocalipsă digitală”. O incursiune în subteranele mișcării anti-5G din Rusia. Șomajul și frica fac din Covid-19 o psihoză perfectă

Platforma Coda Story a publicat un material amplu – semnat de Roman Korolev și Katia Patin – despre influența teoriei conspirației în Rusia sub șocurile sociale provocate de pandemia Covid-19.

🔵 „Când vlogerul Natalia Cernikovskaia s-a uitat pe fereastra apartamentului ei din Moscova, a văzut un turn de antenă cu panouri albe și cu o farfurie în centru. La început, nu a bănuit că asta ar putea fi sursa de migrene și dureri inexplicabile pe care a început să le experimenteze în această primăvară. Apoi a împărtășit simptomele cu cei 73.000 de abonați ai săi de pe YouTube.

«Mulți au răspuns că și au avut și ei dureri de cap și că durerea venea în valuri», a spus ea.

Unii dintre adepții lui Cernikovskaia, în vârstă de 42 de ani, au îndemnat-o apoi să citească despre efectele secundare ale radiațiilor emise de catargele de tefeonie mobilă. Aceasta a fost introducerea ei în mișcarea globală conspiraționistă anti-5G. Citind sute de postări pe bloguri și pe rețelele de socializare din SUA, Marea Britanie și Europa, a devenit rapid convinsă că există o legătură între modul în care se simțea și ceea ce mulți au identificat drept amenințarea catastrofală reprezentată de evoluțiile tehnologiei celulare.

Deși este adesea citată ca o sursă principală de dezinformare globală, Rusia s-a dovedit acum un teren fertil pentru o teorie a conspirației născută în Occident. Pe fondul incertitudinii și fricii cu privire la consecințele economice ale pandemiei de coronavirus, rețelele de social media ale națiunii au cunoscut în ultimele 12 luni o explozie de conținut anti-5G.

Mișcarea anti-5G din Rusia este «în primul rând alimentată de teoriile internaționale ale conspirației în limba engleză», a explicat telefonic Sarkis Darbinian, fondatorul Centrului pentru Drepturi Digitale din Moscova.

Internațional, adepții teoriei sunt mai mult sau mai puțin de acord că radiațiile emise de antenele de telefonie mobilă duc la o serie de probleme de sănătate, inclusiv dureri de cap, insomnie, ritm cardiac crescut și moartea unui număr mare de păsări. Unii adepți cred, de asemenea, că turnurile 5G sunt ridicate ca parte a unei scheme ascunse pentru a supune populațiile sau pentru a răspândi coronavirusul.

Pentru mulți, inclusiv cei din Rusia, narațiunile anti-mască și negarea coronavirusului merg mână în mână cu convingerile lor. Totuși, ideea cea mai răspândită este aceea că pur și simplu nu poți avea încredere în autoritățile statului. În multe dintre videoclipurile sale de pe YouTube, Cernikoskaia poartă un tricou imprimat cu o mască de unică folosință și sloganul «Covid-1984».

La scurt timp după ce a început să studieze această mișcare, Cernikovskaia – care lucrează ca traducător și vorbește fluent limba engleză – a dat peste un profet online.

David Icke, fost prezentator britanic de emisiuni sportive, este un superstar al lumii conspiraționiste. Autor a peste 20 de cărți controversate. Aparițiile sale atrag mulțimi mari peste tot, din SUA și până în Albania. Numai videoclipurile sale au acumulat peste 30 de milioane de vizualizări. Descoperirea conținutului său anti-5G a venit ca o revelație pentru Cernikovskaia.

O parte a mișcării anti-5G susține că măsurile de restricție au fost impuse în întreaga lume astfel încât autoritățile să poată instala antene 5G fără a atrage atenția. Șarjând pe această idee, Cernikovskaia crede că a identificat un pattern între impunerea restricțiilor în Marea Britanie și Rusia și lansarea tehnologiei.

«Am fost cu adevărat interesată de toate acestea, deoarece în Rusia am auzi exact aceleași anunțuri de lockdown ca și-n Marea Britanie, la o distanță de două zile», a explicat ea.

Antropologul Alexandra Arhipova și colegii ei de la Universitatea de Stat din Rusia pentru Științe Umaniste au colectat și analizat peste 2 milioane de mesaje anti-5G postate pe rețelele de socializare începând cu luna ianuarie. Scopul lor a fost să examineze intersecția dintre mișcările coronasceptice și activismul anti-5G.

Arhipova consideră că mișcarea anti-5G din Rusia este compusă în mare parte din persoane care și-au pierdut locurile de muncă în timpul pandemiei. În această vară, Rusia a raportat cifre de șomaj nemaiîntâlnite din 2012 încoace, iar venitul mediu al familiei a scăzut la cel mai mic nivel din ultimele două decenii.

Arhipova a explicat, de asemenea, că «hrănirea» cu teorii anti-5G poate avea un efect aproape «terapeutic» pentru persoanele care se confruntă cu consecințele coronavirusului, deoarece le creează un «limbaj» pentru a se pronunța împotriva a ceea ce ei consideră că sunt deficiențe mari ale guvernelor în a garanta protecție societății.

În siajul acestui raționament, ei văd chestiunea 5G drept o neglijență a statului, iar unii activiști au decis să ia problema în propriile mâini. Zeci de grupuri social media, găzduite în mare parte pe platforma rusă VK, oferă acum instrucțiuni cu privire la modul de demontare a turnurilor 5G. Majoritatea exemplelor aduse în discuție vizează cazurile în care activiștii au incendiat antene în Germania și Marea Britanie. Numai în Anglia au fost atacate peste 70 de turnuri. Până acum, doar unul a fost ars în Rusia. Incidentul a avut loc în luna mai, în orașul Nogir din Osetia de Nord.

«Te uiți la Anglia și Europa și vezi păsări căzând și murind», a spus Anatoli Șatunov, un susținător anti-5G din Șahtî, un oraș de la granița Rusiei cu Ucraina. «Același lucru se întâmplă aici, este radiație.»

În mai, activiștii din orașul portuar Rostov-pe-Don au ajuns pe prima pagină a presei ruse după ce au făcut un lanț uman în jurul unui turn de telefonie mobilă nou instalat, refuzând să permită tehnicienilor să-l conecteze, de teamă că ar răspândi coronavirusul.

În aceeași lună, o femeie din Daghestan a cerut arderea unei antene, referindu-se la aceasta ca la «al doilea Cernobâl», într-un videoclip de pe Instagram care a atras în total peste 40.000 de vizualizări. Nimeni nu a aderat acestei cauze, iar îndemnul ei a scăpat de posibile consecințe juridice. Anul acesta, regiunea a raportat o creștere a numărului de decese atribuite pneumoniei. Între timp, autoritățile au raportat uneori doar două sau trei decese provocate de coronavirus, trezind suspiciuni legate de modul în care guvernul a tratat pandemia.

De asemenea, foarte influentă în cercurile rusești anti-5G este mișcarea Cetățenii Sovietici (Universul.net a scris AICI despre această mișcare). Membrii acestui grup trăiesc într-o realitate alternativă, în care comunismul nu a căzut niciodată. Aceștia sunt arestați constant de către autorități pentru că refuză să-și plătească impozitele, iar unii dintre ei folosesc încă pașapoarte sovietice ca unic act de identitate. Gruparea are un pattern clar – reunește indivizi cu o profundă neîncredere față de stat, fiind deosebit de permeabili la teoriile conspirației.

Prezidiul Sovietiului Suprem, considerat de Cetățenii Sovietici ca fiind entitatea legislativă a statului lor fictiv, a emis o rezoluție recentă în care denunța tehnologia 5G, în care preceizează: «este esențial să se interzică instalarea și utilizarea tuturor tehnologiilor mobile celulare din a cincea generație, sau 5G, pe întreg teritoriul URSS».

În timp ce Cetățenii Sovietici sunt nostalgici după autoritarismul din trecut, ei resping legitimitatea Federației Ruse și inițiativele guvernamentale, mai ales când vine vorba de tehnologie. Unii membri cred că restricțiile COVID din Moscova din primăvară au fost o șmecherie pentru a ține oamenii în case în timp ce oficialii guvernamentali au efectuat «teste de radiații».

Cel mai popular activist anti-5G din Rusia este Nikolai Mișustin, tatăl a șase copii, în vârstă de 47 de ani, din Moscova. Mișustin este membru al Partidului Comunist al Federației Ruse și publică în mod regulat mesaje video lungi pe o serie de subiecte, mesaje adresate celor 27.000 de abonați ai săi de pe VK. Cele mai incisive afirmații le are față de premierul rus Mihail Mișustin – fără vreo legătură între numele lor de familie. Premierul a susținut reforma digitală la nivel național, precum și programul smart city din Moscova.

«Escrocii digitali îl folosesc pe președintele nostru ca pe-o marionetă», spune Mișustin într-unul dintre videoclipurile sale. «Guvernul ne impune abject și cinic această apocalipsă digitală».

În august, Cernikovskaia a cerut tehnicienilor orașului să verifice antena din fața blocului ei. Majoritatea municipalităților rusești oferă proprietarilor un serviciu de verificare a nivelului de radiații în apropierea locuințelor lor. În afara blocului în care locuiește Cernikovskaia, radiațiile s-au dovedit a fi cu mult sub nivelurile medii, dezmințind imediat teoriile ei.

«Am stat literalmente chiar acolo cu ei, m-am îndreptat spre antenă și am măsurat și nivelurile din apartamentul meu», a spus Cernikovskaia.

Tehnicienii au informat-o, de asemenea, că există doar un turn 5G în toată Rusia, situat pe strada Tverskaya din centrul Moscovei și că nu este încă operațional. Capitala intenționează să lanseze 5G nu mai devreme de 2022 și nu există încă un plan de acoperire la nivel național.

În timp ce Cernikovskaia este încă suspicioasă cu privire la implicațiile 5G asupra sănătății, accentul canalului ei de pe YouTube s-a mutat înapoi la scepticismul față de coronavirus. Când a postat imagini ale inspecției tehnice, a fost surprinsă de faptul că videoclipurile au obținut mai puține vizionări decât videoclipurile sale anti-5G.

Cei care au urmărit clipurile nu au fost mulțumiți și și-au exprimat iritarea în comentarii.

«Am primit o mulțime de critici, acuzându-mă că sunt o trădătoare și întrebându-mă de ce-i cred pe acești oameni», a spus ea.”

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here