Ar trebui China menționată în Noua Strategie de Apărare a Țării? Răspunsul expertului Iulian Fota

Sursa: Facebook

Noua Strategie Națională de Apărare a Țării, pentru perioada 2020-2024, anunțată în această săptămână de președintele Klaus Iohannis, „pare să fie începutul unui nou proces de clarificare strategică față de noile condiții internaționale”, spune expertul în apărare Iulian Fota, directorul Institutului pentru Studii Politice de Apărare și Istorie Militară.

„Președintele explică de altfel că Strategia a fost concepută în contextul pandemiei, care a afectat relațiile de putere dintre actorii globali. Există deci o analiză a mediului de securitate, ceea ce e foarte important, rămâne să vedem cum vor arăta lucrurile în documentul final. Se pune accent pe gestionarea «integrată» a riscurilor și amenințărilor, ceea ce înseamnă că instituțiile trebuie să colaboreze, să se completeze între ele, să se coreleze. O altă noutate este apariția Grupului de Reflecție Strategică. Înțeleg de aici, că după trimiterea Strategiei Naționale de Apărare la Parlament se va constitui acest Grup”, a explicat Iulian Fota într-un interviu pentru Europa Liberă.

Întrebat cine ar trebui să facă parte din viitorul Grup de Reflecție Strategică, Iulia Fota a răspuns: „Totul depinde de obiectivele acestui Grup, dar fiindcă viitoarea Strategie pune accentul pe colaborarea dintre instituțiile civile și cele militare, dintre cele publice și cele private, ar fi util ca acest lucru să fie reflectat și aici: ar trebui să se regăsească reprezentanți ai statului, dar în același timp ar fi necesară o deschidere spre partidele politice, spre experți independenți, reprezentanți ai organizațiilor neguvernamentale. Grupul de Reflecție Strategică, după cum spunea președintele, ar urma să analizeze schimbările din mediul internațional. Această ideea e oarecum în oglindă cu inițiativa NATO, care a strâns un grup de experți care într-un an de zile trebuie să facă recomandări despre acțiunea strategică a Alianței pentru următorii ani de zile. E ceea ce ar putea face și Grupul propus de președinte, iar după un an să facă recomandări despre ce ar trebui să facă România”.

În opinia expertului, România are aceleași vulnerabilități din urmă cu un deceniu, „dar s-au agravat”, și odată cu acestea „s-au agravat și amenințările”, cum ar fi fake news, „pericolele care vin dn zona digitală”.

Întrebat dacă ar trebui să fie menționată și China în Strategie Națională de Apărare a Țării, Fota a răspuns: „Strategia trebuie să descrie mediul internațional. În discursul președintelui se vorbește despre o schimbare a acestui mediu. Schimbarea poate fi și în bine, cum a fost în 1990, problema e când volatilitatea evoluează spre rău. E important că președintele vorbește despre apărarea armată, o sintagmă care clarifică din punct de vedere conceptual lucrurile. Apărarea națională este echivalentul securității naționale, iar apărarea armată este apărarea cu mijloace armate, ceea ce gestionează guvernul prin Ministerul Apărării Naționale. Apărarea armată apare pentru prima dată într-un document atât de important. Ca unul care am propus folosirea acesteia, salut apariția acestei chestiuni. În discursul lui Klaus Iohannis apare apărarea națională în cadrul sistemului de apărare colectivă a NATO, ceea ce ne duce cu gândul la dezbaterile din jurul Articolului 3 al Tratatului NATO care spune că statele membre își vor dezvolta capacitatea individuală și colectivă de rezistență în fața unui atac armat, adică întărește-ți țara, armata, redu-ți vulnerabilitățile interne, politica de participare cu 2% din PIB pentru Armată. O altă noutate este și apariția «identității» ca subiect în Strategia Națională de Apărare și care probabil va fi explicată în documentul oficial”.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here