Arestare în „Ibizagate”, scandalul care a doborât Guvernul Austriei în 2019. Chiar „creierul” afacerii ar fi fost prins

Un detectiv privat – presupusul „creier” al scandalului Ibizagate, care a doborât de la putere Guvernul austriac în 2019 – a fost arestat la Berlin, la solicitatea justiţiei austriece, declară vineri surse din cadrul poliţiei pentru AFP, transmite News.ro.

Un „cetăţean austriac în vârstă de 40 de ani” a fost arestat în baza unui mandat european de arestare, potrivit unei purtătoare de cuvânt a Poliţiei Berlinului.

Bărbatul este căutat de către poliţia austriacă, a precizat această sursă.

Presa scrie că este vorba despre un detectiv privat, considerat de mult timp „creierul” capcanei întinse lui Heinz-Christian Strache, fostul lider al extremei drepte austriece, filmat fără să ştie într-o vilă la Ibiza.

În înregistrarea video, filmată în 2017 cu camera ascunsă, preşedintele FPÖ (extremă dreapta) Heinz-Christian Strache se declara pregătit să facă un compromis cu interese ruse în schimbul unor finanţări.

Difuzarea înregistrării în presă, în mai 2019, a provocat un cutremur în Austria, antrenând demisia lui Strache, la acea vreme numărul doi în Guvernul Kurz, şi căderea coaliţiei între dreapta şi extrema dreaptă.

Justiţia austriacă anchetează de atunci pentru a face lumină asupra acestui scandal, iar teza unei operaţiuni care viza şantajarea fostului şef al extremei drepte este privilegiată.

Anchetatorii l-au interogat deja pe detectiv în cadrul investigaţiilor, înainte ca pe numele acestuia să fie emis un mandat de arestare şi ca acesta să fugă din ţară.

Scopul Operaţiunii Ibiza ar fi fost ca lui Strache să i se ceară o sumă importantă de bani, în schimbul promisiunii de a nu difuza înregistrarea video compromiţătoare.

Cu ajutorul unor microfoane şi camere de luat imagini instalate în vila din Ibiza, Strache este filmat în timp ce propune atribuirea unor licitaţii publice unei tinere care se dă drept nepoata unui oligarh rus care vrea să spele niţte bani murdari.

Potrivit unor elemente ale anchetei şi presei, înregistrarea video nu a putut fi negociată, până la urmă, în schimbul unei sume de bani şi a fost predată unor jurnalişti, care au difuzat-o.

Detectivul este suspectat de producerea ilegală a unor înregistrări sonore şi cinematografice.

Justiţia caută să confirme identitatea exactă a „momelii” recrutate în vederea compromiterii lui Strache – o femeie prezentată ca fiind rusoiacă şi care pretindea că vrea să facă investiţii în Austria.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here