Argentinienii, obligați să mănânce mai puţină carne de vită din cauza inflației și a recesiunii

Sursa: Pixabay

Argentinienii, renumiţi pentru steakhouse-urile, fermele de vite şi grătarele asado, consumă mai puţină carne de vită ca niciodată, forţaţi să strângă cureaua din cauza inflaţiei cu trei cifre şi a unei recesiuni în desfăşurare, transmite Reuters, citată de News.ro.

Consumul de carne de vită a scăzut cu aproape 16% în acest an în naţiunea sud-americană, unde carnea de vită a fost întotdeauna o parte esenţială a societăţii, alături de fotbal şi ceaiul mate.

Multe case argentiniene au încorporate grătare ”parrilla” unde familiile se adună.

Steakhouse-urile împrăştie colţurile străzilor din jurul Buenos Aires şi oamenii se înghesuie în jurul grătarelor improvizate pentru a gusta carne de vită, chiar şi pe şantierele de construcţii sau la proteste.

”Carnea de vită este o parte integrantă a dietei argentiniene, este ca şi cum pastele ar fi fost eliminate pentru italieni”, a declarat pentru Reuters pensionara Claudia San Martin, în vârstă de 66 de ani, în timp ce stătea la coadă la măcelărie. Ea a spus că este dispusă să reducă din alte achiziţii, cum ar fi produsele de curăţare, dar carnea de vită era sacră.

„Argentinienii pot elimina orice, cred, în vremuri dificile ca acesta. Dar nu ne putem lipsi de carne”, a spus ea.

Totuşi, cele mai recente date arată că argentinienii mănâncă în acest an carne de vită cu o rată de aproximativ 44 de kilograme (97 de lbs) pe an, în scădere puternică faţă de peste 52 kg de anul trecut şi până la 100 kg pe an în anii 1950.

O parte din declinul pe termen lung este o tranziţie pe termen lung către alte cărnuri, cum ar fi carnea de porc şi puiul, precum şi alimente de bază mai ieftine, cum ar fi pastele. Dar scăderea din acest an a fost determinată de o inflaţie de aproape 300% şi de o economie stagnată, împreună cu măsurile dure de austeritate ale preşedintelui libertarian Javier Milei.

Sărăcia a crescut, mai mulţi oameni sunt fără adăpost în marile oraşe, iar cozile la cantinele sociale au crescut.

Multe familii au redus consumul de alimente de bază, cum ar fi carne, lapte şi legume. Oamenii spun că încă nu simt beneficiul încetinirii inflaţiei lunare.

„Situaţia în acest moment este critică. Consumatorii iau decizii gândindu-se doar la portofelul lor”, a declarat Miguel Schiariti, preşedintele camerei locale a cărnii CICCRA, care se aşteaptă la continuarea unui consum scăzut de carne.

”Puterea de cumpărare a oamenilor slăbeşte lună de lună”.

MAI PUŢINĂ CARNE, MAI MULTE PASTE

În zonele agricole din provincia Buenos Aires, crescătorii de vite se resimt.

”Scăderea consumului este îngrijorătoare”, a spus Luis Marchi, 48 de ani, inginer agronom şi a treia generaţie care conduce afacerea agricolă de familie care produce cereale şi animale.

”Consumul de carne de vită a scăzut destul de mult în ultima perioadă”, a adăugat el, dând vina pe inflaţie şi pe declinul economic.

”Consumatorii încearcă să înlocuiască carnea de vită cu alimente mai ieftine, alte tipuri de carne sau paste”.

Un alt fermier, Guillermo Tramontini, în vârstă de 53 de ani, a declarat că costurile au crescut, în timp ce seceta a lovit anul trecut multe efective.

”Carna de vită nu este atât de scumpă, dar puterea de cumpărare a oamenilor a fost redusă îngrozitor”, a spus el, adăugând că fermierii sunt atenţi cu cheltuielile de capital pentru a evita concedierea lucrătorilor.

Pe măsură ce consumul local a scăzut, exporturile au crescut, dar preţurile globale mai slabe au atenuat impulsul pentru fermieri.

De departe, cel mai mare cumpărător de carne de vită argentiniană este China, deşi importă bucăţi mai ieftine, nefolosite pe plan intern.

„Sectorul de export trece printr-o perioadă foarte grea, deşi continuă să exporte volume mari. Preţurile pe piaţa internaţională au scăzut foarte mult”, a spus Schiariţi.

”CELE MAI IEFINE BUCĂŢI”

În măcelaria sa din Buenos Aires, unde a lucrat timp de 40 de ani, Gerardo Tomsin, în vârstă de 61 de ani, a spus că oamenii încă mai vin să cumpere carne de vită, dar căuTĂ mereu oferte mai ieftine.

„Oamenii continuă să vină, problema este că consumă mai puţin. Sunt oameni care apelează la alte produse. Este o permanentă căutare a preţurilor”, a spus el.

Un alt măcelar, Dario Barrandeguy, în vârstă de 76 de ani, a spus că oamenii cumpără cele mai ieftine bucăţi de carne de vită sau alte cărnuri mai puţin costisitoare.

”Consumul de pui şi porc a crescut foarte mult în ultima perioadă”, a spus el.

Preşedintele Milei, un economist de piaţă liberă care se autointitulează anarho-capitalist, a pus capăt îngheţului guvernului peronist anterior asupra preţurilor la carne de vită.

”Lucrurile au devenit foarte scumpe şi când este atât de costisitor, pur şi simplu nu cumpărăm”, a spus Facundo Reinal, un profesor în vârstă de 41 de ani, adăugând că înseamnă să petrecem mai puţin timp socializând în jurul grătarului.

”Vedem oameni în general făcând mai puţine grătare, ceea ce este o parte cheie a culturii de aici, în Argentina”.

Producătorii europeni de lactate şi de carne de porc se tem de reacţia Chinei la tarifele impuse de UE automobilelor electrice

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here