Arme inteligente personalizate, care pot fi folosite doar de utilizatorii verificaţi, vor fi în curând disponibile americanilor

Foto: Unsplash

Armele inteligente personalizate, care pot fi folosite doar de utilizatorii verificați, vor fi în curând disponibile americanilor, după două decenii de întrebări despre fiabilitatea acestora şi îngrijorări legate de faptul că vor duce la un nou val de reglementări guvernamentale, transmite News.ro, care citează Reuters.

LodeStar Works, o companie înfiinţată în urmă cu patru ani, a prezentat vineri pistolul său inteligent de 9 mm pentru acţionari şi investitori din Boise, Idaho.

Şi o companie din Kansas, SmartGunz, spune că agenţii de aplicare a legii testează produsul său, un model similar, dar mai simplu.

Ambele companii speră să aibă un produs disponibil comercial în acest an.

Cofondatorul LodeStar, Gareth Glaser, a spus că a avut ideea armelor inteligente rat după ce a auzit prea multe poveşti despre copii împuşcaţi în timp ce se jucau cu o armă nesupravegheată.

Armele inteligente ar putea opri astfel de tragedii prin utilizarea tehnologiei pentru a autentifica identitatea unui utilizator şi a dezactiva arma în cazul în care altcineva încearcă să o folosească.

Ele ar putea, de asemenea, să reducă sinuciderile, să facă inutile armele pierdute sau furate şi să ofere siguranţă ofiţerilor de poliţie şi gardienilor de închisoare care se tem de furtul armelor.

Dar încercările iniţiale de a dezvolta arme inteligente s-au blocat: Smith & Wesson  s-a lovit de un boicot, produsul unei companii germane a fost piratat de hackeri, iar o lege din New Jersey care vizează promovarea armelor inteligente a stârnit furia apărătorilor celui de-al doilea amendament. Arma LodeStar, destinată cumpărătorilor care nu deţin o armă de foc, sar urma să aibă un preţ cu amănuntul de 895 de dolari.

Glaser a recunoscut că vor exista provocări suplimentare pentru producţia la scară largă, dar şi-a exprimat încrederea că, după ani de încercări şi erori, tehnologia a fost suficient de avansată şi microelectronica din interiorul armei este bine protejată.

”În sfârşit simţim că suntem în punctul în care… să o facem public. Suntem acolo”, a spus Glaser.

Majoritatea prototipurilor timpurii de arme inteligente foloseau fie deblocarea cu amprente digitale, fie tehnologia de identificare prin radiofrecvenţă, care permite pistolului să tragă numai atunci când un cip din pistol comunică cu un alt cip purtat de utilizator într-un inel sau brăţară.

LodeStar a integrat atât un cititor de amprentă, cât şi un cip de comunicare în câmp apropiat activat de o aplicaţie pentru telefon, plus un cod PIN. Pistolul poate fi autorizat pentru mai mult de un utilizator.

Cititorul de amprentă deblochează pistolul în microsecunde, dar, deoarece este posibil să nu funcţioneze atunci când este umed sau în alte condiţii nefavorabile, pad-ul PIN este acolo ca rezervă.

SmartGunz a dezvoltat un model care se vinde la 1.795 de dolari pentru forţele de ordine şi 2.195 de dolari pentru civili, a declarat Tom Holland, un senator democrat din Kansas, care a co-fondat compania în 2020.

Biofire, cu sediul în Colorado, dezvoltă o armă inteligentă cu cititor de amprente.

Scepticii au susţinut că armele inteligente sunt prea riscante pentru o persoană care încearcă să protejeze o casă sau o familie în timpul unei crize sau pentru poliţie.

National Shooting Sports Foundation (NSSF), asociaţia comercială a industriei armelor de foc, spune că nu se opune armelor inteligente atâta timp cât guvernul nu impune vânzarea acestora.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here