Armele nucleare americane, motiv de harță în coaliția guvernamentală din Germania

Foto: Scott Howe/DVIDS

Dezbaterea privind participarea Germaniei la forţa de descurajarea nucleară americană în Europa a fost relansată duminică şi a creat agitaţie în rândul guvernului condus de cancelarul Angela Merkel, notează Agerpres, care citează AFP.

Unul din cei doi preşedinţi ai partidului Social-Democrat (SPD), partener de coaliţie alături de conservatorii cancelarului, a fost cel care a aruncat piatra în cuibul cu viespi.

„Apăr o poziţie clară împotriva staţionării, punerii la dispoziţie şi, bineînţeles, utilizării armelor nucleare”, a declarat Norbert Walter-Borjans în ediţia de duminică a cotidianului Frankfurter Allgemeine Zeitung.

Un alt responsabil social-democrat, Rolf Mützenich, preşedintele grupului parlamentar, a afirmat că „armele nucleare pe teritoriul german nu întăresc securitatea noastră, din contră”. „Este timpul ca Germania să excludă pe viitor staţionarea lor”, a adăugat el duminică în cotidianul Tagesspiegel.

În urma unei serii de dezastre electorale, SPD a optat anul trecut pentru un viraj la stânga al programului său şi a ales o conducere a formaţiunii în acest sens, reprezentată mai ales de aceşti doi bărbaţi.

Ofensiva lor se concentrează asupra reînnoirii flotei germane de avioane de vânătoare, alcătuită în prezent din aparate Tornado în curând învechite şi care au ca misiune principală să transporte bombe nucleare americane în cadrul forţei de descurajare a NATO în Europa.

Copreşedintele SPD a declarat că se opune „achiziţionării de avioane de vânătoare care să transporte bombe nucleare”, ceea ce ar însemna o ruptură radicală de politica atlantistă urmată de Germania de la sfârşitul celui de-Al Doilea Război Mondial. Ea se bazează pe umbrela nucleară americană.

Pentru a înlocui Tornado, ministra apărării, Annegret Kramp-Karrenbauer, a recomandat de curând nu doar achiziţionarea a 93 de avioane europene Eurofighter, dar şi a 45 de tipul F-18 americane, destinate acestea transportului bombelor nucleare americane. Eurofighter nu sunt concepute să poată face acest lucru.

Controversa se focalizează asupra avioanelor F-18.

De partea conservatorilor cancelarului Angela Merkel, punerea în discuţie a provocat indignare şi este considerată irealistă.

„SPD evoluează în plină Nirvana în materie de politică de securitate”, a spus unul dintre deputaţii conservatori, Patrick Sensburg, citat de cotidianul Handelsblatt.

Social-democraţii uită „că armele nucleare servesc în primul rând pentru protecţia noastră”, a adăugat el.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here